Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bejubelde Lowlands-show Noord Nederlands Orkest online terug te kijken

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bejubelde Lowlands-show Noord Nederlands Orkest online terug te kijken
Het veelbesproken en bejubelde optreden van het Noord Nederlands Orkest (NNO) afgelopen weekeinde op Lowlands is sinds dinsdag in zijn geheel terug te kijken op YouTube. Het muziekplatform 3voor12 van de VPRO heeft het concert waarin de Negende Symfonie van Beethoven werd gespeeld op veler verzoek op YouTube geplaatst.

Bij de show, op het hoofdpodium van Lowlands, gingen de duizenden aanwezigen uit hun dak. De bekendste thema's werden luidkeels meegezongen, er ontstonden zogenoemde circlepits en moshpits en er werd zelfs gecrowdsurft. Na afloop was een minutenlang applaus te horen. De beelden gingen al snel rond op sociale media.

"Een optreden heeft nog nooit zoveel losgemaakt", stelt woordvoerster Elsemieke van Hoorn van het NNO in een reactie aan het ANP. "We hebben de afgelopen dagen online duizenden reacties gehad. Mensen deelden beelden van het optreden en vroegen ons of het hele concert ergens terug te zien was."

Hartverwarmend

3voor12 verzorgde zaterdag een livestream van het optreden, maar het was niet van tevoren de bedoeling dat deze opname integraal online gezet zou worden. "Het is zo fijn en hartverwarmend dat klassieke muziek jongeren zo kan raken, zeker met het juiste stuk op de juiste plek", aldus de woordvoerster.

Vooral het meezingen door het publiek en de toegift werden veel gedeeld op sociale media. Dirigent Eivind Gullberg Jensen besloot na de langdurige aanmoedigingen van het publiek ter plekke het bekendste thema uit de Negende Symfonie van Beethoven nog een keer te spelen.

Stromae

Het optreden van het NNO stond eigenlijk al voor 2020 en 2022 gepland. In eerste instantie ging de show niet door vanwege corona en vorig jaar werd het Groningse orkest op het laatste moment vrij abrupt uit de programmering geschrapt omdat de voorbereidingen voor de show van headliner Stromae onverwacht langer duurden.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.