Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bejubelde Lowlands-show Noord Nederlands Orkest online terug te kijken

Door ANP
schedule 4 min
Bejubelde Lowlands-show Noord Nederlands Orkest online terug te kijken
Het veelbesproken en bejubelde optreden van het Noord Nederlands Orkest (NNO) afgelopen weekeinde op Lowlands is sinds dinsdag in zijn geheel terug te kijken op YouTube. Het muziekplatform 3voor12 van de VPRO heeft het concert waarin de Negende Symfonie van Beethoven werd gespeeld op veler verzoek op YouTube geplaatst.

Bij de show, op het hoofdpodium van Lowlands, gingen de duizenden aanwezigen uit hun dak. De bekendste thema's werden luidkeels meegezongen, er ontstonden zogenoemde circlepits en moshpits en er werd zelfs gecrowdsurft. Na afloop was een minutenlang applaus te horen. De beelden gingen al snel rond op sociale media.

"Een optreden heeft nog nooit zoveel losgemaakt", stelt woordvoerster Elsemieke van Hoorn van het NNO in een reactie aan het ANP. "We hebben de afgelopen dagen online duizenden reacties gehad. Mensen deelden beelden van het optreden en vroegen ons of het hele concert ergens terug te zien was."

Hartverwarmend

3voor12 verzorgde zaterdag een livestream van het optreden, maar het was niet van tevoren de bedoeling dat deze opname integraal online gezet zou worden. "Het is zo fijn en hartverwarmend dat klassieke muziek jongeren zo kan raken, zeker met het juiste stuk op de juiste plek", aldus de woordvoerster.

Vooral het meezingen door het publiek en de toegift werden veel gedeeld op sociale media. Dirigent Eivind Gullberg Jensen besloot na de langdurige aanmoedigingen van het publiek ter plekke het bekendste thema uit de Negende Symfonie van Beethoven nog een keer te spelen.

Stromae

Het optreden van het NNO stond eigenlijk al voor 2020 en 2022 gepland. In eerste instantie ging de show niet door vanwege corona en vorig jaar werd het Groningse orkest op het laatste moment vrij abrupt uit de programmering geschrapt omdat de voorbereidingen voor de show van headliner Stromae onverwacht langer duurden.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 (13:16)

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

15 september '23 ( 9:44)

Meer mensen maakten gebruik van bibliotheek in 2022

Bibliotheken hebben in 2022 veel meer activiteiten georganiseerd. Ook waren meer mensen lid van de bibliotheek en zijn er meer boeken uitgeleend. Gemiddeld wonen mensen op 1,8 kilometer afstand van een bibliotheeklocatie, en is in een kwart van alle huishoudens minimaal één persoon lid van de bibliotheek. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

14 september '23 (10:45)

Dansgezelschap de Stilte introduceert serie voorstellingen met nieuw betaalconcept

Dit weekend trapt de Stilte af met nieuwe serie openbare jeugdvoorstellingen in het eigen theater aan de Markendaalsweg. Omdat de Stilte het belangrijk vindt dat ieder kind samen met zijn (groot)ouders het theater kan bezoeken is het jij-bepaalt-wat-je-betaalt-systeem van toepassing voor alle voorstellingen. Bepaal zelf wat je kunt of wilt missen en koop een kaartje voor een euro, vijf euro of een tientje voor een dansvoorstelling. Dit meldt Stichting De Stilte.