Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondanks drie annuleringen verwelkomt Lowlands toch Noord-Nederlands Orkest

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Ondanks drie annuleringen verwelkomt Lowlands toch Noord-Nederlands Orkest / Foto: "Noord-Nederlands orkest" door Ewoud Rooks
Drie annuleringen verder is het toch de beurt aan het Noord-Nederlands Orkest om festivalgangers op Lowlands van muziek te voorzien. Daar gaat het honderdledige orkest optreden op het popfestival in Biddinghuizen. Dat meldt NOS.

Door de coronapandemie kon het Noord-Nederland Orkest de afgelopen twee edities van het festival bijwonen. Ook vorig jaar ging het mis. Omdat een aantal onderdelen van het podium van de hoofdact Stromae te laat aankwamen op het terrein werd het concert van het orkest afgelast.

Vooral het afgelast concert van vorig jaar was een teleurstelling voor de artiesten. Een optreden van deze omvang kost veel voorbereidingstijd. “Als je puur kijkt naar de repetitietijd met het hele orkest is het denk ik een uur of vijftien”, zegt hoorniste Hanna Guirten vorig jaar tegen RTV Drenthe. Maar daarnaast oefenen de muzikanten ook individueel van elkaar, waardoor de voorbereidingstijd langer is. Volgens Gruiten beginnen veel artiesten een paar weken voordat een concert begint.

Kan gebeuren

Toen Lowlands de organisatie een herkansing aanbood, werd die met open handen ontvangen. Het kan gebeuren dat er zoiets tussen komt, stelt artistiek leider Marcel Mandos vorig jaar. Hij zei toen al dat hij ontzettend blij is dat zij dit jaar op het festival kunnen spelen.

En die begint vandaag. Het Noord-Nederlands Orkest treedt zaterdag op. Soliste Annemarie Kremer is er klaar voor. Zij heeft al vaker op internationale podia opgetreden, maar met een optreden op Lowlands gaat haar droom in vervulling.

Klassieke muziek

Het Noord-Nederlandse orkest gaat muziek verzorgen van onder andere Beethoven. Met het optreden hoopt het orkest de drempel om naar klassieke muziek te luisteren te verlagen. Zij richten zich met hun optreden dan ook op het jongere publiek. 

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.