Tijdreizen naar het oude Essen in Eindhoven mogelijk met mixed reality

Door Marian van Reesch
3 min
Nederlanders kunnen nu in Eindhoven een stadswandeling maken in het verleden van Essen. Met virtual reality kunnen bezoekers via Essen 1887 – Een Mixed Reality Tijdreis een bezoek brengen aan de Duitse stad. Het concept is momenteel het eerste in zijn soort en heeft al verschillende internationale prijzen ontvangen. Dit meldt Events.nl.

In Essen 1887 wordt er gebruik gemaakt van mixed reality. In tegensteling tot virtual reality-brillen zijn deze veel kleiner en sluiten ze de gebruiker niet geheel af. Hierbij wordt de omgeving nog meegenomen in de projectie. Wanneer de bril digitale markers in het stadscentrum herkent, projecteert het elementen als mensen, tijdpoorten en gevels van huizen. Zo overlappen de werkelijkheid en de digitale wereld die in andere soort immersie bieden dan reguliere VR.

Naar het verleden

Tijdens de stadswandeling kunnen de tijdreizigers terug gaan naar de dag van de begrafenis van de grote industrieel Alfred Krupp. Ook gaat de oude stad weer ‘leven’, waarbij dieren en mensen in oude gewaden tevoorschijn komen. Daarnaast maakt het programma gebruik van een echte cast die de verschillende personages tot leven wekken. Zo bestaat de cast uit de Duitse acteurs Henning Baum en Tatjana Clasing, tv-kok Nelson Müller en de Nederlandse entertainmentlegende Harry Wijnvoord. 

Hun gedigitaliseerde personages zijn te zien in een van de modernste 360-gradenstudio's ter wereld. Door het gebruik van volumetrische capturing worden avatars zeer realistisch en maakt het Essen 1887 tot een unieke ervaring.

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch