Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitdagend beleggingsjaar kost Rijksmuseum Fonds verlies van 12 procent

Door Nationale Recreatiegids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Uitdagend beleggingsjaar kost Rijksmuseum Fonds verlies van 12 procent / Foto: Groninger Museum
Het is een financieel uitdagende tijd voor culturele instellingen die donaties beleggen. Dat meldt BNR. Dat geldt ook voor het Rijksmuseum Fonds, het steunfonds dat donaties aan het museum beheert. Zij zagen vorig jaar 4 miljoen euro in rook opgaan. Dat komt neer op een verlies van zo’n 12 procent. En dat is niet het enige dat het museum een flinke smak geld heeft gekost: eerder in het jaar legde het museum nog 10 miljoen euro in voor De Vaandeldrager van Rembrandt.

Het is niet eerder voorgekomen dat een culturele instelling in Nederland zo’n duur kunstwerk als De Vaandeldrager heeft gekocht. Dat schilderij heeft in totaal 175 miljoen euro gekost. Kunsteconoom Arjo Klamer, verbonden aan de Erasmus Universiteit, noemt het een ‘geweldig, ontroerend en goed schilderij’. Dat het museum een financiële uitdaging te wachten staat, kan er volgens Klamer niet toe leiden dat het schilderij wordt verkocht.

Niet alleen voor culturele instellingen, maar überhaupt voor beleggers was 2022 een zwaar jaar. Wel is het volgens Klamer belangrijk dat musea in Nederland dit soort fondsen opzetten.

Reactie donateurs

Klamer denkt dat het museum zich geen zorgen hoeft te maken over de reactie van de donateurs. “Voor zover ik deze donateurs ken, weet ik dat ze het Rijks hoog hebben zitten. Ze vinden het geweldig wat het museum doet en horen daar graag bij.”

Daar voegt hij aan toe dat 2,5 miljoen euro voor het Rijksmuseum geen aanzienlijk bedrag is. Hij vergelijkt de beleggingen met die van Amerikaanse instellingen. Daar is het volgens hem gebruikelijk. 

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.