Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Podia en festivals hebben moeite met doorberekenen kosten in tickets

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Podia en festivals hebben moeite met doorberekenen kosten in tickets
Poppodia en festivals moeten kostenstijgingen noodgedwongen doorberekenen in ticket- en horecaprijzen, maar spreken van een constante "worsteling" om dit in balans te brengen. De zorg bestaat dat sommige mensen een kaartje op een gegeven moment niet meer kunnen betalen. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs poppodia, concert- en festivalorganisator MOJO en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

De VNPF meldde woensdag dat er zorgen zijn over de gestegen kosten in 2022, zoals voor personeel, huisvesting en inkoop horeca. De uitgaven van de bevraagde podia stegen met 8 procent ten opzichte van 2019. Het gevolg daarvan is helder, stelt directeur Berend Schans. "Eten, drinken en tickets worden duurder. Dat zijn eigenlijk de enige knoppen waar we aan kunnen draaien."

Maar de kosten kun je niet "één op één" doorberekenen, meent Schans. "Het is altijd een worsteling, want wat kun je vragen?", zegt ook MOJO-festivaldirecteur Ronny Hooch Antink. Die vraag leeft ook bij poppodia TivoliVredenburg in Utrecht, Boerderij in Zoetermeer en Baroeg in Rotterdam. "De extra kosten komen uiteindelijk uit bij de consument", zegt Arie Verstegen, directeur van poppodium Boerderij. "Het is heel moeilijk aan te geven hoeveel rek daarin zit."

Kleinere portemonnee

Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg, laat weten dat bij die afweging "voorop staat dat toegankelijkheid tot concerten voor bezoekers met een kleinere portemonnee niet in het geding komt". Volgens Baroeg-directeur Leon van Rijnsbergen is het onvermijdelijk dat de ticketprijs stijgt als andere kosten toenemen. "Dat betekent dat een deel van de bezoekers het niet meer kan betalen."

Schans vreest onder meer voor toegankelijkheid voor jongeren. "Die hebben een smalle beurs, die gaan ook hun knopen tellen. Als het is gelukt om een kaartje voor Taylor Swift te kopen, dan hebben ze voor de rest van het jaar geen geld meer om ergens anders heen te gaan." Ook Van Rijnsbergen kan zich voorstellen "dat een deel van de jongeren het misschien niet meer kan betalen", laat hij weten.

Selectiever

Hoge prijzen zorgen ervoor dat sommigen "selectiever worden", denkt Verstegen. "Waarschijnlijk gaan mensen dan toch naar bekendere optredens." Zo benoemt Schans dat sommigen bereid zijn "idiote prijzen" te betalen voor bijvoorbeeld Taylor Swift of Coldplay. Hooch Antink denkt dat dit ook voor festivals opgaat. "Mensen maken toch een afweging en gaan bijvoorbeeld wel naar grote festivals als Pinkpop, maar stellen daarmee andere dingen uit."

Vooral voor minder bekende festivals en optredens kunnen de gevolgen van de prijsstijging groot zijn, denken de bevraagden. "Voor grote concerten zijn mensen gewend aan hoge prijzen", zegt Verstegen. "Als het gaat om minder bekende bands, dan moet je je toch afvragen hoeveel mensen nog bereid zijn te gaan betalen."

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.

14 mei '24 ( 9:08)

Schrijver Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs met roman Ik kom hier nog op terug

Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.