Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Breakdance festival The Notorious IBE viert 25-jarig jubileum

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Breakdance festival The Notorious IBE viert 25-jarig jubileum / Foto: The Notorious IBE
Het culturele breakdance festival The Notorious IBE viert deze zomer zijn 25-jarige jubileum. Het is een begrip over de hele wereld. Sinds 2007 voorziet het festival de Heerlense binnenstad van dans en muziek, maar het begon allemaal in 1998 in het poppodium Nighttown in het centrum van Rotterdam, meldt The Notorious IBE.

Het was 1998 toen Nighttown Tyrone van der Meer (programmadirecteur The Notorious IBE) benaderde. Zij zochten naar een manier om breakdancers een platform te geven. Na enkele sessies kwam Tyrone op het idee om een tweedaags festival, verspreid over meerdere podia, te organiseren. Een festival gericht op het showcasen van alle elementen van hip hop. Het bleek een schot in de roos te zijn. Zeven jaar lang hostte Nighttown het festijn, maar wanneer het poppodium in 2005 haar deuren moet sluiten is The Notorious IBE genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.

Die vindt de organisatie twee jaar later in de binnenstad van Heerlen. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags, internationaal fenomeen, en met een boeiend en uiteenlopend programma, van break- tot house dance, trekt het stadsfestival liefhebbers vanuit de hele wereld.

Bezoekers kunnen genieten van de hip hop-cultuur markt, de gezellige foodcourt met uiteenlopende foodtrucks en natuurlijk van danswedstrijden. Zo kijken o.a. titelverdedigers Phil Wizard (CAN) en Ayumi (JP) uit naar het verdedigen van hun FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters titel en zullen breakers en trickers tijdens de Crashfest battle opnieuwe grenzen verleggen.

Olympische kanshebbers

Breakdance is inmiddels olympisch en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs nieuw op het programma. Toekomstige olympiërs vanuit de hele wereld bezoeken The Notorious IBE om te battelen maar vooral om er de echte breakingcultuur te ervaren.

Stichting: The Notorious IBE

Stichting The Notorious IBE is initiatiefnemer en promotor van hip hop en urban dans in Nederland. Door het jaar heen zoeken zij de samenwerking met lokale, landelijke en internationale partners. Samen met organisatoren, communityleaders, dansers, dj’s, mc’s, creatieveling, filmmakers en fotografen kijkt The Notorious IBE continue naar mogelijkheden hoe zij gezamenlijk activiteiten kunnen realiseren. In augustus organiseert zij het jaarlijks, in Heerlen, terugkerend driedaags festival: The Notorious IBE. Sinds 1998 is het festival één van de meeste gerespecteerde urban dance events van de wereld.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.