Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Breakdance festival The Notorious IBE viert 25-jarig jubileum

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Breakdance festival The Notorious IBE viert 25-jarig jubileum / Foto: The Notorious IBE
Het culturele breakdance festival The Notorious IBE viert deze zomer zijn 25-jarige jubileum. Het is een begrip over de hele wereld. Sinds 2007 voorziet het festival de Heerlense binnenstad van dans en muziek, maar het begon allemaal in 1998 in het poppodium Nighttown in het centrum van Rotterdam, meldt The Notorious IBE.

Het was 1998 toen Nighttown Tyrone van der Meer (programmadirecteur The Notorious IBE) benaderde. Zij zochten naar een manier om breakdancers een platform te geven. Na enkele sessies kwam Tyrone op het idee om een tweedaags festival, verspreid over meerdere podia, te organiseren. Een festival gericht op het showcasen van alle elementen van hip hop. Het bleek een schot in de roos te zijn. Zeven jaar lang hostte Nighttown het festijn, maar wanneer het poppodium in 2005 haar deuren moet sluiten is The Notorious IBE genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen.

Die vindt de organisatie twee jaar later in de binnenstad van Heerlen. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags, internationaal fenomeen, en met een boeiend en uiteenlopend programma, van break- tot house dance, trekt het stadsfestival liefhebbers vanuit de hele wereld.

Bezoekers kunnen genieten van de hip hop-cultuur markt, de gezellige foodcourt met uiteenlopende foodtrucks en natuurlijk van danswedstrijden. Zo kijken o.a. titelverdedigers Phil Wizard (CAN) en Ayumi (JP) uit naar het verdedigen van hun FUJIFILM INSTAX Undisputed Masters titel en zullen breakers en trickers tijdens de Crashfest battle opnieuwe grenzen verleggen.

Olympische kanshebbers

Breakdance is inmiddels olympisch en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs nieuw op het programma. Toekomstige olympiërs vanuit de hele wereld bezoeken The Notorious IBE om te battelen maar vooral om er de echte breakingcultuur te ervaren.

Stichting: The Notorious IBE

Stichting The Notorious IBE is initiatiefnemer en promotor van hip hop en urban dans in Nederland. Door het jaar heen zoeken zij de samenwerking met lokale, landelijke en internationale partners. Samen met organisatoren, communityleaders, dansers, dj’s, mc’s, creatieveling, filmmakers en fotografen kijkt The Notorious IBE continue naar mogelijkheden hoe zij gezamenlijk activiteiten kunnen realiseren. In augustus organiseert zij het jaarlijks, in Heerlen, terugkerend driedaags festival: The Notorious IBE. Sinds 1998 is het festival één van de meeste gerespecteerde urban dance events van de wereld.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.