Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geschiedenis en oeuvre schildersfamilie Koekkoek te zien in 4 diverse tentoonstellingen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Geschiedenis en oeuvre schildersfamilie Koekkoek te zien in 4 diverse tentoonstellingen
Deze zomer besteden drie Nederlandse musea en een kunsthandel aandacht aan een belangrijk hoofdstuk uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: die van de familie Koekkoek. Vanaf het eind van de 18e eeuw is deze familie met 16 schilders over 4 generaties de grootste schildersfamilie ter wereld. Dit meldt Simonis & Buunk Kunsthandel BV.

De stamboom van de Koekkoeks is door middel van een royale bruikleen van het Museum B.C. Koekkoekhaus visueel gemaakt in Museum Flehite. Het Noord-Veluws Museum besteedt aandacht aan drie leden van de familie die schilderden rond de Zuiderzee en bij Museum STAAL maken topstukken van B.C. Koekkoek deel uit van de tentoonstelling Bomen over Bomen. Simonis & Buunk exposeert in vier kabinetten werken van bijna alle schilders van het geslacht Koekkoek in een groot overzicht met bijna 100 werken.

Nalatenschap

De verschillende generaties Koekkoek vormen een buitengewoon getalenteerd nalatenschap. Stamvader Johannes Hermanus Koekkoek (1778-1851) gaf zijn artistieke talent door aan vele begaafde nazaten: vier van zijn kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen werden bekend, enkelen internationaal beroemd, als schilder.

Barend Cornelis Koekkoek vergrootte door zijn steile carrière en grote aanzien, dat hij in heel Europa wist te verwerven, de faam van de schilderende familie. Vanuit Middelburg ging hij voor zijn studie naar Amsterdam en vandaar naar het Gooi. In het midden van de dertiger jaren, na reizen langs de Maas, de Rijn, de Moezel en de Ahr, en naar het Harz-gebergte, vestigde Koekkoek zich met zijn jonge gezin in Kleef in Duitsland. Hier verwierf hij een onaantastbare status, zowel door zijn grote succes op de Europese schildersalons in Parijs, Brussel, Amsterdam en Londen, als door zijn rijkdom, die het hem mogelijk maakte als een waar schildervorst te leven in een paleisachtig neoclassicistisch woonhuis in Kleef.

Achter het schilderpaleis lag een indrukwekkende atelier-toren, de Belvedère, met Minerva, de godin van de kunst in top, te midden van de prachtige oerbossen van het heuvellandschap net over de grens bij Nijmegen en de nabij gelegen Rijn. De Tsaar van Rusland, Koning Willem II, de Grootvorst van Luxemburg en vooraanstaande verzamelaars bezochten de ‘Prins der landschapsschilders’ in Kleef en staken elkaar naar de kroon om zijn werk te kopen. Koekkoek had tijdens zijn leven een Tekenacademie in Kleef gesticht, zodat na zijn vroege dood in 1862 zijn stijl door leerlingen als J.B. Klombeck werd voortgezet. Zijn familieleden, zoals zijn broers Hermanus en Marinus Adrianus en zijn neven Willem en Jan H.B. Koekkoek, bleven in Nederland werken en hielden zo de naam van de familie Koekkoek in ere.

Tentoonstellingsdata 

Tentoonstelling ‘Dat raadt je de Koekkoek’, Museum Flehite: t/m 1 oktober 2023

Tentoonstelling ‘De familie Koekkoek langs de Zuiderzee’, Noord-Veluws Museum: t/m 24 september 2023

Tentoonstelling ‘Bomen over bomen’, Museum STAAL: t/m 24 maart 2024

Tentoonstelling ‘’t Is Koekkoek wat de klok slaat’, Simonis & Buunk Kunsthandel: t/m 1 november 2023

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Teo ten Brink

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.