Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten
Het ontwerp van de nieuwe eurobiljetten wordt bepaald door burgers. De Europese Centrale Bank (ECB) legt zeven thema’s voor aan Europese inwoners door middel van een enquête. Van 10 juli tot en met 31 augustus kunnen geïnteresseerden meebeslissen over de afdruk op de nieuwe biljetten. Met een representatieve enquête brengt bank.nl in kaart welk ontwerp Nederlanders graag in hun portemonnee terugzien, meldt bank.nl.

Christine Lagarde, president van de ECB: “We willen dat Europeanen zich identificeren met de biljetten, daarom krijgen zij een actieve rol bij de selectie van het nieuwe ontwerp.” Met deze woorden startte de enquête vorige week maandag in heel Europa. Inwoners wordt gevraagd wat ze van elk thema vinden en waarom. Als resultaat moet er één winnaar uit de bus komen.

Nek-aan-nek

Hoewel het nieuwe thema wordt bepaald door stemmers uit heel Europa, brengt bank.nl met een representatieve enquete in kaart welk thema Nederlanders het liefst verkozen zien worden. Daaruit blijkt dat er van alle zeven thema’s, een nek-aan-nekrace tussen drie thema’s is ontstaan.

Het merendeel (23,5 procent) geeft aan dat zij het liefst kiezen voor het thema ‘Europese waarden weerspiegeld in de natuur’. De ECB geeft een voorbeeld van de symboliek binnen dit thema. Zo zou de waarde ‘democratie’ aan de ene kant van een biljet eruit kunnen zien als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap (bijvoorbeeld een strand) komen te staan, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel maken.

Het thema ‘Europese cultuur’ volgt nauw, met 1,3 procent verschil. Met het thema doelt de ECB op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en hun makers. Als voorbeeld wordt genoemd dat een Europees kunstwerk met de bijbehorende kunstenaar op een biljet getoond kan worden. Mogelijk wel een van onze Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt of Van Gogh.

Terugkeer van het honderd gulden biljet?

Vogels volgen de lijst als derde op. Het thema ‘vogels: vrij, veerkrachtig en inspirerend’ (19,2 procent) is daarmee ook populair onder Nederlanders. De ECB geeft als voorbeeld dat een Europese vogel wordt gekozen voor een biljet, waarbij de kleur van de vogel en het bijbehorende seizoen of landschap terug te zien is op het briefgeld. Bijvoorbeeld een uil in een winterlandschap, die voor wijsheid en de wetenschap staat. Mogelijk keert de snip hiermee terug in onze portemonnee, nadat deze vogel op het briefje van honderd gulden stond.

Het minst populair zijn de thema’s ‘de toekomst is aan jou’ (2,6 procent) met als symboliek een silhouet en verschillende elementen uit de wetenschap, en ‘ons Europa, onszelf’ (7 procent) met bijvoorbeeld een mond die de vrijheid van meningsuiting moet symboliseren.

De thema’s ‘handen, samen vormen we Europa’ en ‘rivieren, de levensaders van Europa’ doen het iets beter met respectievelijk 14,9 en 10,6 procent.

Tweede ronde

Van het thema dat de meeste stemmen wint zullen meerdere ontwerpen worden gemaakt, waarna inwoners wederom kunnen stemmen op hun favoriet. De ECB verwacht in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over wanneer de nieuwe bankbiljetten worden gedrukt en uitgegeven. Meestemmen over het thema kan via de website van de ECB, de enquête loopt tot 31 augustus.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.