Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten
Het ontwerp van de nieuwe eurobiljetten wordt bepaald door burgers. De Europese Centrale Bank (ECB) legt zeven thema’s voor aan Europese inwoners door middel van een enquête. Van 10 juli tot en met 31 augustus kunnen geïnteresseerden meebeslissen over de afdruk op de nieuwe biljetten. Met een representatieve enquête brengt bank.nl in kaart welk ontwerp Nederlanders graag in hun portemonnee terugzien, meldt bank.nl.

Christine Lagarde, president van de ECB: “We willen dat Europeanen zich identificeren met de biljetten, daarom krijgen zij een actieve rol bij de selectie van het nieuwe ontwerp.” Met deze woorden startte de enquête vorige week maandag in heel Europa. Inwoners wordt gevraagd wat ze van elk thema vinden en waarom. Als resultaat moet er één winnaar uit de bus komen.

Nek-aan-nek

Hoewel het nieuwe thema wordt bepaald door stemmers uit heel Europa, brengt bank.nl met een representatieve enquete in kaart welk thema Nederlanders het liefst verkozen zien worden. Daaruit blijkt dat er van alle zeven thema’s, een nek-aan-nekrace tussen drie thema’s is ontstaan.

Het merendeel (23,5 procent) geeft aan dat zij het liefst kiezen voor het thema ‘Europese waarden weerspiegeld in de natuur’. De ECB geeft een voorbeeld van de symboliek binnen dit thema. Zo zou de waarde ‘democratie’ aan de ene kant van een biljet eruit kunnen zien als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap (bijvoorbeeld een strand) komen te staan, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel maken.

Het thema ‘Europese cultuur’ volgt nauw, met 1,3 procent verschil. Met het thema doelt de ECB op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en hun makers. Als voorbeeld wordt genoemd dat een Europees kunstwerk met de bijbehorende kunstenaar op een biljet getoond kan worden. Mogelijk wel een van onze Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt of Van Gogh.

Terugkeer van het honderd gulden biljet?

Vogels volgen de lijst als derde op. Het thema ‘vogels: vrij, veerkrachtig en inspirerend’ (19,2 procent) is daarmee ook populair onder Nederlanders. De ECB geeft als voorbeeld dat een Europese vogel wordt gekozen voor een biljet, waarbij de kleur van de vogel en het bijbehorende seizoen of landschap terug te zien is op het briefgeld. Bijvoorbeeld een uil in een winterlandschap, die voor wijsheid en de wetenschap staat. Mogelijk keert de snip hiermee terug in onze portemonnee, nadat deze vogel op het briefje van honderd gulden stond.

Het minst populair zijn de thema’s ‘de toekomst is aan jou’ (2,6 procent) met als symboliek een silhouet en verschillende elementen uit de wetenschap, en ‘ons Europa, onszelf’ (7 procent) met bijvoorbeeld een mond die de vrijheid van meningsuiting moet symboliseren.

De thema’s ‘handen, samen vormen we Europa’ en ‘rivieren, de levensaders van Europa’ doen het iets beter met respectievelijk 14,9 en 10,6 procent.

Tweede ronde

Van het thema dat de meeste stemmen wint zullen meerdere ontwerpen worden gemaakt, waarna inwoners wederom kunnen stemmen op hun favoriet. De ECB verwacht in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over wanneer de nieuwe bankbiljetten worden gedrukt en uitgegeven. Meestemmen over het thema kan via de website van de ECB, de enquête loopt tot 31 augustus.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.