Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aankomende dinsdag kaartverkoop Groninger Museumnacht van start

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Aankomende dinsdag kaartverkoop Groningen Museumnacht van start
Op dinsdag 18 juli om 12.00 uur start de kaartverkoop voor de zevende editie van de Groninger Museumnacht. Op zaterdag 9 september tussen 19.00 en 01.00 uur bezoek je voor een tientje maar liefst zeven musea in de stad Groningen. De eerste programmaonderdelen vol kunst, muziek en performances zijn inmiddels bekend. Kaarten zijn vanaf 18 juli te bestellen via tickets.groningermuseum.nl. Dit meldt het Groninger Museum.

De Museumnacht is een begrip in cultureel Groningen. Het evenement is jaarlijks uitverkocht en trekt een opvallend jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel (internationale) studenten bezoeken deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid.

Vol met entertainment

The Rolling Stones zijn terug in de tentoonstelling Unzipped in het Groninger Museum. Zin in een beetje rock & roll tijdens de Museumnacht? Kom langs en geniet naast de tentoonstellingen van de optredens van onder anderen Collignon en Deejay Irie, laat een Airbrush tattoo zetten door ‘Get it on tattoos’ of laat je vereeuwigen in een unieke tekening door kunstenaars Naomi en Haru. Of bezoek tijdens de nacht de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm in het Universiteitsmuseum. Het mannelijke lid staat centraal. Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat af en toe onderuit te halen. Eén ding is zeker: de tentoonstelling doorbreekt veel clichés.

Meer van de romantiek dan van de rock & roll? Maak dan een nachtelijk tochtje over de A en de Zuiderhaven. Tussen Museum aan de A, waar allerlei workshops gegeven worden, en het Groninger Museum varen twee historische schepen heen en weer met muziek, poëzie, cabaret en verhalen aan boord! Over de A gesproken: een bezoekje aan de Akerk mag ook niet ontbreken. De Druktemaker, de mobiele museumdrukkerij van GRID Grafisch Museum, staat tijdens de Museumnacht in de kerk. De hele avond kun je experimenteren met drukinkt en papier. Stroop je mouwen op en maak een linosnede, zeefdruk of risoprint.

In Forum Groningen krijg je - al dan niet verkleed als Disney-prins(es) - de laatste kans om de grote expositie Disney - Telling Times Stories te bewonderen. Eromheen is o.a. een Disney-strijkje, ballroom-dancing, een speedy pub-quiz en een talk van mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over hoe woke Disney nu wel of niet is. Storyworld is uiteraard ook open. Daar tekent de prijswinnende graphic novel auteur Aimée de Jong de sterren van de hemel.

In Synagoge Groningen zijn naast de vaste tentoonstelling en de wisselexpositie de hele avond performances van de Groningse band Anamesa. Met de klanken van traditionele instrumenten brengt Anamesa ballades uit de Balkan, klezmer en de opzwepende dansen van de Mediterranee tot leven in de kleurrijke synagoge. Tot slot kun je een kijkje nemen in de studio van Noorderlicht.

Samenwerken voor cultuur

De Groninger Museumnacht is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum, Museum aan de A, GRID Grafisch Museum in Akerk, Storyworld/Forum Groningen, Universiteitsmuseum, Noorderlicht en de Synagoge. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met USVA, Stichting Oude Groninger Kerken en Noorderpoort.

Kijk voor meer informatie op groningermuseumnacht.nl, meld je aan bij het Facebookevent of volg de Instagrampagina @groningermuseumnacht.

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Groninger Museum

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.