Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aankomende dinsdag kaartverkoop Groninger Museumnacht van start

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Aankomende dinsdag kaartverkoop Groningen Museumnacht van start
Op dinsdag 18 juli om 12.00 uur start de kaartverkoop voor de zevende editie van de Groninger Museumnacht. Op zaterdag 9 september tussen 19.00 en 01.00 uur bezoek je voor een tientje maar liefst zeven musea in de stad Groningen. De eerste programmaonderdelen vol kunst, muziek en performances zijn inmiddels bekend. Kaarten zijn vanaf 18 juli te bestellen via tickets.groningermuseum.nl. Dit meldt het Groninger Museum.

De Museumnacht is een begrip in cultureel Groningen. Het evenement is jaarlijks uitverkocht en trekt een opvallend jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel (internationale) studenten bezoeken deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid.

Vol met entertainment

The Rolling Stones zijn terug in de tentoonstelling Unzipped in het Groninger Museum. Zin in een beetje rock & roll tijdens de Museumnacht? Kom langs en geniet naast de tentoonstellingen van de optredens van onder anderen Collignon en Deejay Irie, laat een Airbrush tattoo zetten door ‘Get it on tattoos’ of laat je vereeuwigen in een unieke tekening door kunstenaars Naomi en Haru. Of bezoek tijdens de nacht de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm in het Universiteitsmuseum. Het mannelijke lid staat centraal. Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat af en toe onderuit te halen. Eén ding is zeker: de tentoonstelling doorbreekt veel clichés.

Meer van de romantiek dan van de rock & roll? Maak dan een nachtelijk tochtje over de A en de Zuiderhaven. Tussen Museum aan de A, waar allerlei workshops gegeven worden, en het Groninger Museum varen twee historische schepen heen en weer met muziek, poëzie, cabaret en verhalen aan boord! Over de A gesproken: een bezoekje aan de Akerk mag ook niet ontbreken. De Druktemaker, de mobiele museumdrukkerij van GRID Grafisch Museum, staat tijdens de Museumnacht in de kerk. De hele avond kun je experimenteren met drukinkt en papier. Stroop je mouwen op en maak een linosnede, zeefdruk of risoprint.

In Forum Groningen krijg je - al dan niet verkleed als Disney-prins(es) - de laatste kans om de grote expositie Disney - Telling Times Stories te bewonderen. Eromheen is o.a. een Disney-strijkje, ballroom-dancing, een speedy pub-quiz en een talk van mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over hoe woke Disney nu wel of niet is. Storyworld is uiteraard ook open. Daar tekent de prijswinnende graphic novel auteur Aimée de Jong de sterren van de hemel.

In Synagoge Groningen zijn naast de vaste tentoonstelling en de wisselexpositie de hele avond performances van de Groningse band Anamesa. Met de klanken van traditionele instrumenten brengt Anamesa ballades uit de Balkan, klezmer en de opzwepende dansen van de Mediterranee tot leven in de kleurrijke synagoge. Tot slot kun je een kijkje nemen in de studio van Noorderlicht.

Samenwerken voor cultuur

De Groninger Museumnacht is een gezamenlijk initiatief van het Groninger Museum, Museum aan de A, GRID Grafisch Museum in Akerk, Storyworld/Forum Groningen, Universiteitsmuseum, Noorderlicht en de Synagoge. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met USVA, Stichting Oude Groninger Kerken en Noorderpoort.

Kijk voor meer informatie op groningermuseumnacht.nl, meld je aan bij het Facebookevent of volg de Instagrampagina @groningermuseumnacht.

Door: Nationale Recreatiegids

Afbeelding: Groninger Museum

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.