Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bekende jazzpianist Rob Agerbeek (85) overleden

Door ANP
schedule 3 min
Bekende jazzpianist Rob Agerbeek (85) overleden
Jazzpianist Rob Agerbeek is woensdag op 85-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Agerbeek was een veelzijdig pianist. Naast jazz speelde hij bijvoorbeeld ook boogiewoogie, dixieland en bebop. Ook internationaal was de in Batavia (het latere Jakarta) geboren musicus een bekende naam.

Agerbeek leerde zichzelf pianospelen. Als tiener werd hij beïnvloed door pianisten als Albert Ammons en Pete Johnson. In de jaren zestig werd hij bekend met zijn eigen band en maakte hij een aantal albums. Met zijn groep begeleidde hij ook vooraanstaande Amerikaanse muzikanten als Ben Webster, Dexter Gordon en Johnny Griffin. In 1976 werd hij door Art Blakey gevraagd voor zijn Europese tournee toen zijn eigen pianist verhinderd was. Met Dexter Gordon maakte Agerbeek een album. Het was een live-registratie van een optreden in een Haagse jazzclub. Ook drummer Eric Ineke en bassist Henk Haverhoek speelden mee op All Souls, zoals het album heet.

De pianist was in eigen land ook te zien en te horen bij de Dutch Swing College Band. Samen met Rob Hoeke en Jaap Dekker vormde hij in de jaren negentig The Grand Piano Boogie Train. Met de twee vooraanstaande boogiewoogie-pianisten maakte hij ook enkele albums. De laatste jaren had hij zijn eigen trio en begeleidde hij solisten en vocalisten.

Vanaf het begin was Agerbeek een veelgevraagd muzikant op het North Sea Jazz Festival. Voor zijn verdiensten in de muziek ontving hij in oktober 2017, kort na zijn tachtigste verjaardag, een koninklijke onderscheiding.

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.