Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rolling Stones-expo vanaf vrijdag weer terug in Groninger Museum

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rolling Stones-expo vanaf vrijdag weer terug in Groninger Museum
De expositie rond The Rolling Stones is vanaf vrijdag terug in het Groninger Museum. Aan de tentoonstelling, die in 2020 slechts enkele weken te zien was vanwege de coronapandemie, zijn een paar kleine dingen veranderd.

De expositie The Rolling Stones - Unzipped ziet er "optisch" anders uit omdat de destijds vanwege corona aangepaste looproutes zijn verdwenen, vertelt directeur Andreas Blühm aan het ANP. Ook kunnen bezoekers dit keer in en uit de panoramaruimte lopen waar beelden van concerten van de Britse band worden vertoond. In 2020 werd nog gewerkt met tijdsloten.

Daarnaast is een bijzondere gitaar van Keith Richards, die de vorige keer niet beschikbaar was omdat hij in New York werd tentoongesteld, aan de collectie toegevoegd. "Die gitaar heeft Keith Richards beschilderd toen hij zich verveelde tijdens zijn voorarrest nadat hij was opgepakt voor vermeend drugsgebruik", zegt Blühm. "Dat instrument alleen al maakt de reis voor de fans de moeite waard."

Charlie Watts

Ook de band heeft sinds de vorige keer dat de tentoonstelling te zien was in Groningen een verandering doorgemaakt. Drummer Charlie Watts overleed in 2021. Er is geen speciaal eerbetoon aan de muzikant toegevoegd, maar volgens de directeur van het museum zal de expositie toch "een andere lading" hebben. "Zijn drumstel staat ook nu pontificaal in het midden van de zaal. Daar zullen fans toch op een andere manier naar kijken."

Blühm is "heel blij" dat de tentoonstelling nu tot en met medio januari terugkeert. De vorige keer trok de expositie in vier weken 20.000 bezoekers. De directeur hoopt nu op 125.000. "Maar wie weet worden dat er wel veel meer."

Financiële klap

Een hoog bezoekersaantal zou er ook voor kunnen zorgen dat de financiële klap van de vorige keer wordt opgevangen. Ondanks steunmaatregelen moest het museum destijds de "financiële reserves" gebruiken. "En die wil je eigenlijk niet gebruiken, dat is niet fijn."

De trouwe fans zullen volgens Blühm zeker kaartjes kopen, maar hij vindt dat een bezoek ook voor andere mensen de moeite waard is. "Het is een tijdsbeeld, een stukje muziek-, mode- en cultuurgeschiedenis."

Groningen is de laatste stop van de rondreizende tentoonstelling van de band die ruim zestig jaar bestaat. Een verlenging komt er niet. "Hij is nu best lang te zien. En daarna staan er ook andere tentoonstellingen gepland."

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.