Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rolling Stones-expo vanaf vrijdag weer terug in Groninger Museum

Door ANP
schedule 5 min
Rolling Stones-expo vanaf vrijdag weer terug in Groninger Museum
De expositie rond The Rolling Stones is vanaf vrijdag terug in het Groninger Museum. Aan de tentoonstelling, die in 2020 slechts enkele weken te zien was vanwege de coronapandemie, zijn een paar kleine dingen veranderd.

De expositie The Rolling Stones - Unzipped ziet er "optisch" anders uit omdat de destijds vanwege corona aangepaste looproutes zijn verdwenen, vertelt directeur Andreas Blühm aan het ANP. Ook kunnen bezoekers dit keer in en uit de panoramaruimte lopen waar beelden van concerten van de Britse band worden vertoond. In 2020 werd nog gewerkt met tijdsloten.

Daarnaast is een bijzondere gitaar van Keith Richards, die de vorige keer niet beschikbaar was omdat hij in New York werd tentoongesteld, aan de collectie toegevoegd. "Die gitaar heeft Keith Richards beschilderd toen hij zich verveelde tijdens zijn voorarrest nadat hij was opgepakt voor vermeend drugsgebruik", zegt Blühm. "Dat instrument alleen al maakt de reis voor de fans de moeite waard."

Charlie Watts

Ook de band heeft sinds de vorige keer dat de tentoonstelling te zien was in Groningen een verandering doorgemaakt. Drummer Charlie Watts overleed in 2021. Er is geen speciaal eerbetoon aan de muzikant toegevoegd, maar volgens de directeur van het museum zal de expositie toch "een andere lading" hebben. "Zijn drumstel staat ook nu pontificaal in het midden van de zaal. Daar zullen fans toch op een andere manier naar kijken."

Blühm is "heel blij" dat de tentoonstelling nu tot en met medio januari terugkeert. De vorige keer trok de expositie in vier weken 20.000 bezoekers. De directeur hoopt nu op 125.000. "Maar wie weet worden dat er wel veel meer."

Financiële klap

Een hoog bezoekersaantal zou er ook voor kunnen zorgen dat de financiële klap van de vorige keer wordt opgevangen. Ondanks steunmaatregelen moest het museum destijds de "financiële reserves" gebruiken. "En die wil je eigenlijk niet gebruiken, dat is niet fijn."

De trouwe fans zullen volgens Blühm zeker kaartjes kopen, maar hij vindt dat een bezoek ook voor andere mensen de moeite waard is. "Het is een tijdsbeeld, een stukje muziek-, mode- en cultuurgeschiedenis."

Groningen is de laatste stop van de rondreizende tentoonstelling van de band die ruim zestig jaar bestaat. Een verlenging komt er niet. "Hij is nu best lang te zien. En daarna staan er ook andere tentoonstellingen gepland."

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.