Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verschillende activiteiten voor jong en oud deze zomer in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Verschillende activiteiten voor jong en oud deze zomer in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied is afgeschaft. De gehele zomervakantie staat het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in het teken van deze gebeurtenis met diverse activiteiten voor jong en oud. Directeur Aad Meinderts: “Op 1 juli tijdens Keti Koti, Sranantongo voor gebroken ketenen, wordt het slavernijverleden herdacht en de afschaffing ervan gevierd. Ook ons museum vindt het belangrijk om hierbij stil te staan en bijzondere verhalen te delen. Het onderwerp staat daarom centraal in onze jaarlijkse Zomertekenschool en aanvullend bieden we dit jaar ook een programma voor volwassenen.”

Dit jaar organiseert het museum tijdens de zomervakantie verschillende activiteiten voor volwassenen. Kunstenaar Anke van der Burg verzorgt op 15 en 30 juli een illustratieworkshop naar aanleiding van het boek Op de rug van Bibi Kayman, geschreven door Henna Goudzand Nahar en geïllusteerd door Hedy Tjin. Goudzand Nahar geeft daarnaast twee keer een schrijfworkshop: op 15 en 22 augustus.   

Anton de Kom

Op zondag 30 juli om 15.00 uur geeft literatuurwetenschapper Thalia Ostendorf een lezing over Anton de Kom, naar aanleiding van de online expositie Surinaamse schrijvers – De weg naar een onafhankelijke literatuur. Daarnaast geeft spoken word artiest Babs Gons tijdens de lezing een speciale performance en zal zij gedichten van Anton de Kom voordragen. 

Op Literatuurlab, het online museum, is naast de online expositie Surinaamse schrijvers – De weg naar een onafhankelijke literatuur nog meer te lezen en te bekijken over dit onderwerp. Zo zijn er diverse artikelen over Anton de Kom.    

Zomertekenschool

Tijdens de jaarlijkse Zomertekenschool gericht op kinderen verzorgt Renate Stüger masterclasses over haar stripboek Suriman vertelt over slavernij en zijn er masterclasses gebaseerd op het boek Op de rug van Bigi Kayman van Henna Goudzand Nahar. Ook kunnen kinderen hun eigen kaaiman maken. 

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Hedy Tijn

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.

18 september '23 ( 9:34)

Toneelprijzen Theo d'Or en Louis d'Or voor Eelco Smits en Mariana Aparicio

In het Internationaal Theater Amsterdam worden zondagavond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt. Tijdens de afsluiting van het Gala van het Nederlands Theater wordt bekend wie met de Theo d'Or en de Louis d'Or naar huis gaan.

18 september '23 ( 8:50)

Schrijfster Mette Maria van Dijk bedreigd vanwege 'stereotyperend' debuutroman

Schrijfster Mette Maria van Dijk krijgt zulke felle reacties op haar debuutroman, dat ze niet meer naar huis durft. De 23-jarige schrijfster mijdt momenteel haar huis in de Bijlmer waar ze al anderhalf jaar woont, zegt ze in een interview met De Telegraaf.

15 september '23 (13:16)

Critici kiezen fietsende Hauer tot beste Nederlandse filmscène

De fietstocht door het centrum van Amsterdam in Turks Fruit is door Nederlandse filmcritici uitgeroepen tot de beste filmscène uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Dat meldt de VARAgids, die de verkiezing organiseerde, vrijdag. Recensenten van de VARAgids en een aantal andere kranten en bladen gaven het fragment met Rutger Hauer en Monique van de Ven de meeste punten. Het magazine organiseerde de verkiezing vanwege het Nederlands Film Festival dat komende week van start gaat.

15 september '23 ( 9:44)

Meer mensen maakten gebruik van bibliotheek in 2022

Bibliotheken hebben in 2022 veel meer activiteiten georganiseerd. Ook waren meer mensen lid van de bibliotheek en zijn er meer boeken uitgeleend. Gemiddeld wonen mensen op 1,8 kilometer afstand van een bibliotheeklocatie, en is in een kwart van alle huishoudens minimaal één persoon lid van de bibliotheek. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

14 september '23 (10:45)

Dansgezelschap de Stilte introduceert serie voorstellingen met nieuw betaalconcept

Dit weekend trapt de Stilte af met nieuwe serie openbare jeugdvoorstellingen in het eigen theater aan de Markendaalsweg. Omdat de Stilte het belangrijk vindt dat ieder kind samen met zijn (groot)ouders het theater kan bezoeken is het jij-bepaalt-wat-je-betaalt-systeem van toepassing voor alle voorstellingen. Bepaal zelf wat je kunt of wilt missen en koop een kaartje voor een euro, vijf euro of een tientje voor een dansvoorstelling. Dit meldt Stichting De Stilte.