Na twintig jaar komt Blur weer naar Amsterdam

Door ANP
4 min
Blur is na twintig jaar weer te zien in Nederland. Dinsdagavond treden Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree op in de Ziggo Dome in Amsterdam. De Nederlandse band Pip Blom verzorgt het voorprogramma.

Blur is bezig aan een reeks reünieconcerten. Er gingen al geruime tijd geruchten dat de band weer zou gaan optreden. Vorig jaar liet drummer Rowntree zich tegenover The Sun ontvallen dat de bandleden er klaar voor waren. Het is dit jaar dertig jaar geleden dat Parklife, hun derde studioalbum, uitkwam.

Samen met Oasis en Pulp was Blur in de jaren negentig verantwoordelijk voor de britpopgolf. De band scoorde hits als Girls & Boys, Parklife en Song 2. Met dat nummer is Blur ook te vinden in de Radio 2 Top 2000. Damon Albarn is ook de geestelijk vader van de band Gorillaz.

Pip Blom

In november vorig jaar kondigde Blur een concert aan in Londen. Lang werd gedacht dat de show het enige optreden van de band zou zijn, maar al snel werden meer concerten aangekondigd, zoals die in Amsterdam.

In 2003 was Blur voor het laatst in ons land. Toen werd er ook in Amsterdam opgetreden. Daarna ging de band uit elkaar om in 2009 een aantal reünieconcerten te verzorgen. In 2015 kwam er een nieuw album met een tour. Daarna was Blur alleen nog in 2019 te zien bij een verrassingsoptreden op een benefietavond die Albarn had georganiseerd.

In het voorprogramma staat Pip Blom. De groep is vooral in Engeland succesvol. Zo speelde de Nederlandse band al eens op het festival Glastonbury. Dinsdagavond zal Pip Blom vooral nieuw werk laten horen, meldt de band in een nieuwsbrief aan de fans. Het derde album van Pip Blom moet in de herfst verschijnen. De eerste single van Bobbie, zoals het album gaat heten, is al uit. Op Is This Love is ook Alex Kapranos te horen, de frontman van Franz Ferdinand.