Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na twintig jaar komt Blur weer naar Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Na twintig jaar komt Blur weer naar Amsterdam
Blur is na twintig jaar weer te zien in Nederland. Dinsdagavond treden Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree op in de Ziggo Dome in Amsterdam. De Nederlandse band Pip Blom verzorgt het voorprogramma.

Blur is bezig aan een reeks reünieconcerten. Er gingen al geruime tijd geruchten dat de band weer zou gaan optreden. Vorig jaar liet drummer Rowntree zich tegenover The Sun ontvallen dat de bandleden er klaar voor waren. Het is dit jaar dertig jaar geleden dat Parklife, hun derde studioalbum, uitkwam.

Samen met Oasis en Pulp was Blur in de jaren negentig verantwoordelijk voor de britpopgolf. De band scoorde hits als Girls & Boys, Parklife en Song 2. Met dat nummer is Blur ook te vinden in de Radio 2 Top 2000. Damon Albarn is ook de geestelijk vader van de band Gorillaz.

Pip Blom

In november vorig jaar kondigde Blur een concert aan in Londen. Lang werd gedacht dat de show het enige optreden van de band zou zijn, maar al snel werden meer concerten aangekondigd, zoals die in Amsterdam.

In 2003 was Blur voor het laatst in ons land. Toen werd er ook in Amsterdam opgetreden. Daarna ging de band uit elkaar om in 2009 een aantal reünieconcerten te verzorgen. In 2015 kwam er een nieuw album met een tour. Daarna was Blur alleen nog in 2019 te zien bij een verrassingsoptreden op een benefietavond die Albarn had georganiseerd.

In het voorprogramma staat Pip Blom. De groep is vooral in Engeland succesvol. Zo speelde de Nederlandse band al eens op het festival Glastonbury. Dinsdagavond zal Pip Blom vooral nieuw werk laten horen, meldt de band in een nieuwsbrief aan de fans. Het derde album van Pip Blom moet in de herfst verschijnen. De eerste single van Bobbie, zoals het album gaat heten, is al uit. Op Is This Love is ook Alex Kapranos te horen, de frontman van Franz Ferdinand.

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.