Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Organisaties gaan samenwerken voor een veilige danscultuur

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Organisaties gaan samenwerken voor een veilige danscultuur
Twaalf partijen uit de danssector tekenden vandaag in het bijzijn van minister Helder (Langdurige Zorg en Sport, VWS) en staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media, OCW) een convenant om de Alliantie Dans Veilig op te richten. Deze organisaties en bonden willen zo nauwer samenwerken voor een veilige danscultuur. Dat doen ze naar aanleiding van het Verinorm-rapport ‘Schaduwdansen’ naar grensoverschrijdend gedrag in de sector. Dit meldt Ministerie van VWS.

Grensoverschrijdend gedrag hoort nergens thuis, en ook niet in de danswereld. Toch blijkt uit het Verinorm-rapport onder andere dat bijna 40 procent van alle dansers in het afgelopen jaar te maken had gehad met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Een van de belangrijkste aanbevelingen voor verbetering is het oprichten van één samenwerkingsorgaan voor de gehele danssector. De versnippering in de danswereld is namelijk groot. Dat komt mede doordat verschillende dansstijlen hun eigen organisatie hebben, maar ook omdat de dans raakvlakken heeft met veel verschillende andere sectoren, zoals de sport, cultuur en opleidingen. Zonder samenwerking leidt dat tot problemen bij het gecoördineerd aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.

Samenwerking

Daarom slaan Cultuurconnectie, Dancers Council, Dansbelang, Dansondernemers Nederland, Dutch Dance Sports, Koninklijke Nederlandse Vereniging van Dansleraren, Kunstenbond, MBO Dans, de Nederlandse Algemene Danssport Bond, Nederlandse Breaking League, Nederlandse Danssport Organisatie en Platform Ondernemende Sportaanbieders nu de handen ineen: Ze spreken zich gezamenlijk uit tegen grensoverschrijdend gedrag in hun sector en willen samen aan de slag om de veiligheid te vergroten. De Alliantie Dans Veilig moet een centrale plek zijn van waaruit organisaties een bijdrage kunnen leveren aan het opvolgen van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport.

Minister Helder ondersteunt de Alliantie dan ook van harte: “Ik heb grote bewondering voor alle dansers die zich hebben uitgesproken tegen grensoverschrijdend gedrag. Die de stilte hebben doorbroken. Dat vraagt om moed. En dat het danslandschap sterk versnipperd is – zowel qua organisatie als stijlen en cultuur – heeft het nóg moeilijker gemaakt om hulp te zoeken. Ik ben dan ook blij dat de danswereld zich nu verenigt om het anders te doen." 

Staatssecretaris Uslu sluit zich daarbij aan: “Dans hoort mensen gelukkig te maken, dans hoort mensen te verbinden. Op dit moment gaat dat niet op voor een hoop mensen in de danssector. Dat is schrijnend. De persoonlijke gesprekken die ik met een aantal dansers heb gehad, grepen mij erg aan. Met de Alliantie Dans Veilig wordt er een begin gemaakt met een broodnodige cultuurverandering. Alleen op die manier kunnen we van de danssector een veiligere omgeving maken. Dansers uit de cultuursector kunnen zich ook altijd wenden tot meldpunt Mores als zij grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren.”

Alliantie aangaan

De minister en de staatssecretaris nodigen ook andere partijen in de danswereld uit om zich aan te sluiten bij het initiatief. Helder: “We zijn allemaal geschrokken van de bevindingen van het rapport. Hoe meer organisaties en partijen zich bij de alliantie aansluiten, hoe sterker we staan voor onze dansers. Zo kunnen we de dansschool en het podium voor iedereen weer een veilige, leuke omgeving maken.”

Door: Nationale Recreatiegids

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.