Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rust, vertrouwen en continuïteit centraal in cultuursubsidies

Door Johanne Levinsky
schedule 8 min
Rust, vertrouwen en continuïteit centraal in cultuursubsidies
Eerlijke beloning, vertrouwen in de culturele sector en minder administratieve lasten horen tot de belangrijkste uitgangspunten voor de culturele subsidieperiode 2025 – 2028. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil hiermee de komende jaren zoveel mogelijk rust brengen in de sector. Ook pakt ze een aantal knelpunten aan, bijvoorbeeld bij de jeugdpodiumkunsten. Zij volgt grotendeels het advies op van de Raad voor Cultuur over de inrichting van de komende periode. Dit meldt Rijksoverheid.

De belangrijkste beoordelingscriteria voor de culturele basisinfrastructuur (bis) worden artistieke / inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en gezonde bedrijfsvoering. Ook geografische spreiding is een belangrijk element. Daarnaast is het van belang dat bis-organisaties de Fair Practice Code, de Code Diversiteit en Inclusie, en de Code Governance naleven.

Staatssecretaris Uslu: “Culturele instellingen snakken naar ademruimte om bij te kunnen komen van de corona-jaren die er echt in hebben gehakt. Ik merk dat in de gesprekken die ik voer met mensen uit de sector. De komende jaren wil ik daarom zorgen voor rust en continuïteit. Mijn speerpunt blijft daarbij het verbeteren van de arbeidsmarkt, en eerlijke beloning voor makers en medewerkers. Dat vind ik belangrijker dan het aantal producties dat een instelling maakt. Daarom trek ik daar 34,1 miljoen euro voor uit. Er is ook meer aandacht voor duurzaamheid en hoe we instellingen kunnen helpen om zich klaar te maken voor de toekomst.”

1,6 miljoen euro extra

Er is in de periode 2025-2028 jaarlijks 1,6 miljoen euro extra beschikbaar voor de subsidie van jeugdpodiumkunsten en 0,47 miljoen voor podiumkunstfestivals. Ook komt er een plek voor een instelling die zich bezighoudt met verbetering van de arbeidsmarktpositie van werkenden in de culturele en creatieve sector.

In totaal is jaarlijks 497,22 miljoen euro beschikbaar voor de subsidiëring van bis-instellingen en rijkscultuurfondsen. Daar komt nog een bedrag van 34,1 miljoen euro per jaar bovenop om fair pay te stimuleren. Er zijn 120 plekken in de bis. Via de verschillende rijkscultuurfondsen worden ook nog instellingen voor vier jaar gesubsidieerd.

Relatief eenvoudige aanvraagronde

Al eerder kondigde de staatssecretaris aan een relatief eenvoudige aanvraagronde te willen voor de periode 2025 – 2028. Er zijn afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de subsidieaanvragen bij het Rijk, bij de rijkscultuurfondsen en de gemeenten beter op elkaar aansluiten. De functies binnen de bis blijven komende periode gelijk, en de extra plekken die op verzoek van de Tweede Kamer aan de bis zijn toegevoegd, blijven behouden.

Deze uitgangspunten worden verwerkt in een subsidieregeling. Daarna kunnen culturele instellingen hun aanvraag indienen. Dat kan van 1 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Vervolgens adviseert de Raad voor Cultuur over de ingediende aanvragen. Op Prinsjesdag 2024 worden de uiteindelijke subsidiebesluiten bekendgemaakt.

Twee elementen

De cultuursubsidies van de Rijksoverheid bestaan uit twee elementen: instellingen die rechtstreeks vier jaar subsidie krijgen en daarmee de zogeheten basisinfrastructuur vormen, en subsidies die via de rijkscultuurfondsen worden verdeeld. In beide gevallen staat de overheid inhoudelijk op afstand: bij de bis-instellingen geeft de onafhankelijke Raad voor Cultuur een zwaarwegend advies. De rijkscultuurfondsen bepalen op advies van inhoudelijk deskundigen hoe ze het beschikbare geld verdelen.

Door: Nationale Recreatiegids

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.