Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Actrice Carice van Houten wil na 15 jaar weer terug naar het theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Actrice Carice van Houten wil na 15 jaar weer terug naar het theater
Carice van Houten wil na vijftien jaar weer het theater in. Dat vertelt de 46-jarige actrice in de nieuwe aflevering van de podcast PepTalk & Friends. Van Houten speelde in 2008 voor het laatst een grote voorstelling in het theater. Zij stond toen op de planken naast Pierre Bokma in het stuk De Gravin van Parma.

"Ik wil in het theater staan, ik wil liedjes zingen", stelt Van Houten in het gesprek met cabaretier Pepijn Schoneveld. "Terug naar de klei. Ik vind het ook zo fijn om echt mensen in de zaal te zien en dat te voelen. Ja, de connectie letterlijk te voelen en dat mis ik wel als ik heel lang niet op het toneel heb gestaan." De actrice zegt ook dat zij zich op een filmset "een klein radartje in een heel groot geheel voelt".

Hollywoodfilms met Tom Cruise en Leonardo DiCaprio 

Van Houten was de afgelopen tien jaar te zien in een groot aantal Hollywoodfilms, zij deelde de set met grote namen als Tom Cruise en Leonardo DiCaprio. Maar het kost haar erg veel energie om op dat hoge niveau te presteren, vertelt ze. Ze omschrijft acteren als koorddansen. "Het is heel irritant als iemand op de set dan bij wijze van spreken een deur opentrekt, zodat er een windvlaag komt en het touw gaat wiebelen", omschrijft ze. "Op dat hele hoge niveau te staan koorddansen, dat kost gewoon heel veel energie. En soms heb ik daar die energie gewoon niet meer voor."

Extinction Rebellion 

Van Houten kwam de afgelopen maanden vooral in het nieuws door haar inzet voor actiegroep Extinction Rebellion. Zij werd onlangs aangehouden tijdens een bezetting van de A12. In de podcast zegt Van Houten daarover dat dat "geen reet voorstelde".

Door: ANP 

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.