Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

3JS zijn oceaan overgevlogen voor nieuwe album

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De 3JS draaien al jaren mee in de Nederlandse muziekindustrie, maar met hun nieuwe album Mooie Tijden wilde de driekoppige formatie zelf ook weer een keer verrast worden. En dat zijn Jan Dulles, Jaap Kwakman en Robin Küller zeker, zegt frontman Dulles in gesprek met het ANP. "Sowieso door de manier waarop we het album gemaakt hebben."

De Volendamse band is namelijk aan de slag gegaan met de bekende Amerikaanse mixer Bob Clearmountain, die eerder met Bruce Springsteen, The Rolling Stones en David Bowie samenwerkte. Het contact werd gelegd door een gemeenschappelijke vriendin Lori Lieberman, bekend van het nummer Killing Me Softly. "Dit is toevallig op ons pad gekomen", legt Dulles uit.

Verenigde Staten

In totaal zijn de 3JS negen dagen in Los Angeles geweest. "In die periode hebben we alle nummers opgenomen", aldus Dulles. De band produceert hun albums normaal gesproken zelf en doet er dan vaak maanden over. "Maar toen we met die muzikanten daar werkten, dan heb je al snel door waarom dat de zogeheten A-listers zijn", legt de frontman uit. "Je hoeft ze een demo één keer te laten horen en ze nemen het in een take op."

Rode draad

Zoals gewoonlijk bij de 3JS is de albumtitel vernoemd naar een liedje dat ook op het album staat. "Mooie Tijden is paradoxaal wat de titel betreft", zegt Dulles. "Het gaat over een vriend van vroeger die zelfmoord heeft gepleegd, maar dan juist over de mooie herinneringen die er nog aan hem zijn." Dat is ook een beetje de rode draad op het album. "Op een bepaalde leeftijd terugkijken naar alles wat je in je leven hebt doorgemaakt."

Vervelende dingen heeft het muzikale trio bewust proberen te vermijden op de plaat. Ook het overlijden van Dulles' drie maanden oude dochtertje Donna eind 2020. Daar schreef de zanger al een lied over, getiteld Vreemde leegte. "Daar zat alle ellende in die wij op dat moment voelden. Nu hebben we er bewust voor gekozen om het daar niet over te hebben, om te proberen het zo positief mogelijk te maken. Misschien is dat de invloed van die vervelende gebeurtenis, dat ik heel erg probeer om de mooie dingen te herinneren."

Door: ANP

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.

14 mei '24 ( 9:08)

Schrijver Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs met roman Ik kom hier nog op terug

Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.