Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Netflix moet investeren in Nederlandse films dankzij BBB

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.

De wet verplicht grote streamingbedrijven om 5 procent van hun jaaromzet te investeren in Nederlandse producties. Dat is dankzij een deal tussen coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een half procentpunt meer dan verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu (Media) oorspronkelijk voorstelde. Dat kan op instemming rekenen van de linkse oppositie, hoewel die op een hoger percentage had gehoopt.

De onvrede van links richt zich met name op een door een Kamermeerderheid gesteund amendement van het CDA. Hierdoor mag de helft van het gereserveerde bedrag vrij worden besteed door de streamingbedrijven, zolang het maar om Nederlandse producties gaat. Dat deel hoeft niet te worden uitgegeven aan films, series of documentaires. Andere genres als comedy of reality-tv zijn ook toegestaan.

Te kleine aanpassingen

De linkse partijen vrezen dat hierdoor de helft van de verplichte investering wordt uitgegeven aan producties die nu ook al worden gemaakt. Daarom vinden zij de verandering die deze wet teweegbrengt te summier. Mohammed Mohandis (PvdA) noemt de wet "vooral goed voor aandeelhouders voor de Netflixen van deze wereld".

Ook Uslu heeft eerder tijdens een debat aangegeven geen voorstander te zijn van deze aanpassing. Maar zij vindt wel dat haar wetsvoorstel voldoende overeind blijft. Dankzij de wet moeten streamingbedrijven grofweg 40 miljoen per jaar in Nederlandse producties steken.

Alles aangrijpen

Voor BBB was het door links gehekelde amendement juist een van de redenen om voor de wet te stemmen. "Wij willen een zo breed mogelijke toepassing", zegt een woordvoerder van de partij. "Volgens de oude beschrijving zou streamen van een productie als 'De Vergeten Twentse Lente' er niet onder vallen."

Een ander bezwaar van links is het deel van het vrijgemaakte bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet. De coalitie heeft 60 procent afgesproken, terwijl de linkse partijen en ook Uslu liever 80 procent hadden gezien.

Door: ANP

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.