Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stappen rondom sociale veiligheid op werkvloer door BNNVARA

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

Het is ruim een half jaar geleden dat de Volkskrant het nieuws naar buiten bracht dat er jarenlang een angstcultuur heerste op de redactie van DWDD. Naar aanleiding van de publicatie vertrok presentator Matthijs van Nieuwkerk bij de omroep.

"We voeren hier veel gesprekken over met elkaar", meldt de woordvoerder. Dit proces werd al ingezet vóór DWDD-gate, maar deze onthullingen hebben het proces wel geïntensiveerd. "We hebben de afgelopen jaren drie keer een cultuuronderzoek onder onze medewerkers gedaan om te kijken waar we kunnen en moeten verbeteren."

Training voor leidinggevenden

Een van de pijlers van het plan van aanpak is een trainingstraject dat alle leidinggevenden moeten volgen. Ook worden er tegenwoordig aan medewerkers zogenoemde Active Bystanders-trainingen gegeven. Hierin wordt besproken hoe ongewenst gedrag op de werkvloer bespreekbaar kan worden gemaakt.

"Ook wordt de wijze waarop we jaargesprekken voeren aangepast om extra ruimte te bieden voor het geven en ontvangen van feedback", stelt de zegsman. "En we houden ons contracteerbeleid tegen het licht omdat we zien dat tijdelijke contracten ertoe bij kunnen dragen dat mensen zich niet uit durven spreken."

BNNVARA verleent verder volledige medewerking aan het onderzoek van de commissie Van Rijn naar het grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO. De commissie zal naar verwachting in de zomer haar bevindingen en een bijbehorend actieplan delen.

Gezamenlijk actieplan

De stappen die BNNVARA heeft genomen, gaan verder dan het gezamenlijke actieplan dat de grote mediapartijen eerder dit jaar lanceerden om grensoverschrijdend gedrag in Hilversum tegen te gaan. In dit Mediapact Respectvol Samenwerken staat onder meer dat alle bestuurders in de mediasector voortaan een training seksueel grensoverschrijdend gedrag volgen bij een externe partij. Ook gaan alle medewerkers in Hilversum een e-learning volgen over dit onderwerp.

Daarnaast moet er jaarlijks een evenement komen in Hilversum om de stand van zaken over dit onderwerp te evalueren. Pas later dit jaar volgt een concrete uitwerking van deze plannen.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.