Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Toespraak koning van symbolische waarde bij herdenking slavernijverleden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

Voorzitter Linda Nooitmeer stelt dat excuses van de koning van grote symbolische waarde zouden zijn, maar dat de organisatie vooral wil dat de koning stilstaat bij enkele punten. Bijvoorbeeld dat er meer aandacht moet zijn voor het doorwerken van het slavernijverleden in het heden, en dat achterstanden die zijn ontstaan als gevolg van slavernij weggewerkt moeten worden.

Dit jaar is de herdenking ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Al vanaf 1 juni zijn er een flink aantal activiteiten geprogrammeerd. Zo wordt donderdag de Keti Koti-maand geopend met de herdenkingstocht Memre Waka en is er vrijdag in de Jaarbeurs in Utrecht een internationaal symposium, waar onder anderen minister van OCW Robbert Dijkgraaf een toespraak houdt. Daarna zijn door het hele land herdenkingen, lezingen, theatervoorstellingen en festivals.

Duurzaam herstel

Ondanks de talrijke activiteiten merkt Nooitmeer op dat deze soms nog voelen als "een soort afvinklijstje". Zo willen burgemeesters wel een herdenking organiseren, maar worden Afro-Caribische gemeenschappen daar niet genoeg bij betrokken of willen gemeentes het bijbehorende plengoffer niet uitvoeren. "Het moeten geen eenmalige activiteiten zijn, maar een eerste stap naar duurzaam herstel. Ik hoop dat we in 2024 een basis hebben gelegd, dat het dan niet voorbij is."

Symbool

Om het gesprek over de geschiedenis van de Nederlandse slavernij naar de keukentafels te brengen, heeft kunstenaar Boris van Berkum een speciaal zoutvaatje ontworpen. Dat zoutvaatje, in de kleuren en stijl van Delfts blauw, heeft de vorm van een Kabra-masker, dat op 1 juli een ceremoniële rol speelt tijdens de herdenking. "Het brengt twee vooroudertradities samen in één pronkobject", aldus Van Berkum. Het zoutvaatje moet een aandenken aan het herdenkingsjaar zijn en is vanaf 1 juli te koop in meerdere museumwinkels.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.