Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Mensen moeten vaker naar het theater volgens Peter Pannekoek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Peter Pannekoek vindt dat mensen vaker het theater moeten bezoeken. Volgens de cabaretier is er voor elk wat wils, iets wat hij graag laat zien in zijn eerste eigen tv-programma Waarom gaan we niet vaker?.

"Als ik aan m'n vrienden vraag wat we vanavond zullen doen, dan is het antwoord eigenlijk nooit theater. Het is altijd de kroeg, of een restaurant, de bioscoop. Het zit niet in het systeem", zegt Pannekoek tegen het ANP. Volgens hem is theater "gewoon vaak geen optie". "Terwijl als ik ze meeneem naar het theater ze altijd zeggen: waarom gaan we niet vaker?"

Dat theater te moeilijk is voor mensen, is volgens Pannekoek onzin. "Niemand zegt: ik hou niet van eten en niet van muziek. Er is voor iedereen iets, dat geldt ook voor theater. Niet alle voorstellingen gaan over Shakespeare en duren vier uur. Veel mensen hebben niet door hoeveel moois er eigenlijk te zien is."

Groot liefhebber

In Waarom gaan we niet vaker?, woensdag voor het eerst op tv op NPO 2, praat Pannekoek met onder anderen theatermakers over hun werk maar toont hij de kijker ook wat er momenteel allemaal te zien is. "Ik hoop dat het iets teweegbrengt en dat mensen denken: 'Wauw! Laten we daar eens naartoe gaan'."

Zelf is Pannekoek al jaren een groot liefhebber van het theater. Naast zijn eigen voorstellingen zit hij zeker twee keer per week in de zaal. "Het is een beetje een verslaving geworden", geeft hij toe. Maar er kan echt niets op tegen het ritueel van een avondje theater, vindt Pannekoek. Hij wordt al enthousiast als het rode doek opengaat. "Maar het is ook anderhalf uur zonder mobiel en niet afgeleid worden. Zelfs als het niet goed is, heb je toch even tijd voor jezelf."

Kijkcijfers

Zijn debuut als programmamaker is goed bevallen en smaakt best naar meer, al staan zijn eigen theatershows altijd op de eerste plaats. "Ik zou altijd eerst kiezen voor theater", verzekert Pannekoek. Televisie is een leuke bijkomstigheid. "Ik blijf ook doorgaan met Dit Was Het Nieuws, dat vind ik nog steeds erg leuk."

Of Waarom gaan we niet vaker? een succes wordt, weet Pannekoek niet. "We zitten na Nieuwsuur, dat is niet per se een kijkcijfermagneet. Maar ik ga gewoon inzetten op 17 miljoen kijkers", grapt hij.

Door: ANP

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.

20 september '23 ( 9:08)

Dit is de cast voor theatervoorstelling over Marianne Timmer

Actrices Els Vegter en Liesbeth Groenwold zijn in december te zien als Marianne Timmer in Timmertje, de theatervoorstelling over de bekende Nederlandse schaatskampioene. Andere hoofdrollen zijn voor Tessa van Roon als schaatsster Renske Vellinga, een leeftijdgenote van Timmer, en Bas de Bruijn, die de rol van haar coach Peter Mueller op zich neemt. Dat werd dinsdag onthuld tijdens de castpresentatie van het stuk door de Groningse stichting Pandeon.

19 september '23 ( 9:48)

Na succesvolle eerste editie opnieuw viering Slag op de Zuiderzee in Hoorn

De eerste editie van vorig jaar was een succes. Daarom viert Hoorn ook dit jaar op 14 en 15 oktober de Slag op de Zuiderzee. Dit jaar wordt het nog grootser, want 2023 is het jubileumjaar van deze onderbelichte, maar historisch erg belangrijke zeeslag. Het is precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en zo het prille Nederland ontstond. Op 14 en 15 oktober viert de havenstad de vrijheid tijdens een feestelijke herdenking van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Een weekend lang bruist de historische binnenstad van gratis activiteiten voor iedereen: muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Dat meldt het Westfries Museum.