Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Mensen moeten vaker naar het theater volgens Peter Pannekoek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Peter Pannekoek vindt dat mensen vaker het theater moeten bezoeken. Volgens de cabaretier is er voor elk wat wils, iets wat hij graag laat zien in zijn eerste eigen tv-programma Waarom gaan we niet vaker?.

"Als ik aan m'n vrienden vraag wat we vanavond zullen doen, dan is het antwoord eigenlijk nooit theater. Het is altijd de kroeg, of een restaurant, de bioscoop. Het zit niet in het systeem", zegt Pannekoek tegen het ANP. Volgens hem is theater "gewoon vaak geen optie". "Terwijl als ik ze meeneem naar het theater ze altijd zeggen: waarom gaan we niet vaker?"

Dat theater te moeilijk is voor mensen, is volgens Pannekoek onzin. "Niemand zegt: ik hou niet van eten en niet van muziek. Er is voor iedereen iets, dat geldt ook voor theater. Niet alle voorstellingen gaan over Shakespeare en duren vier uur. Veel mensen hebben niet door hoeveel moois er eigenlijk te zien is."

Groot liefhebber

In Waarom gaan we niet vaker?, woensdag voor het eerst op tv op NPO 2, praat Pannekoek met onder anderen theatermakers over hun werk maar toont hij de kijker ook wat er momenteel allemaal te zien is. "Ik hoop dat het iets teweegbrengt en dat mensen denken: 'Wauw! Laten we daar eens naartoe gaan'."

Zelf is Pannekoek al jaren een groot liefhebber van het theater. Naast zijn eigen voorstellingen zit hij zeker twee keer per week in de zaal. "Het is een beetje een verslaving geworden", geeft hij toe. Maar er kan echt niets op tegen het ritueel van een avondje theater, vindt Pannekoek. Hij wordt al enthousiast als het rode doek opengaat. "Maar het is ook anderhalf uur zonder mobiel en niet afgeleid worden. Zelfs als het niet goed is, heb je toch even tijd voor jezelf."

Kijkcijfers

Zijn debuut als programmamaker is goed bevallen en smaakt best naar meer, al staan zijn eigen theatershows altijd op de eerste plaats. "Ik zou altijd eerst kiezen voor theater", verzekert Pannekoek. Televisie is een leuke bijkomstigheid. "Ik blijf ook doorgaan met Dit Was Het Nieuws, dat vind ik nog steeds erg leuk."

Of Waarom gaan we niet vaker? een succes wordt, weet Pannekoek niet. "We zitten na Nieuwsuur, dat is niet per se een kijkcijfermagneet. Maar ik ga gewoon inzetten op 17 miljoen kijkers", grapt hij.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.