Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'De jaren' gekozen als één van de mooiste voorstellingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'De jaren' gekozen als één van de mooiste voorstellingen
De voorstelling De jaren, in regie van Eline Arbo, van Het Nationale Theater is geselecteerd in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende producties van het moment. Hierom zal de hitvoorstelling in de nazomer opnieuw te zien zijn in Amsterdam, Den Bosch en Haarlem. Dit meldt Het Nationale Theater 

De jaren is de voorstelling die regisseur Eline Arbo maakte voor Het Nationale Theater naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. Met een volledig vrouwelijke topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez. De jaren is te zien in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival. Het festival toont het meest indrukwekkende wat er in het afgelopen seizoen op theatergebied te zien is. De afsluiting van het festival is de uitreiking van dé belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Amsterdam.

De jaren komt terug

De voorstelling van afgelopen seizoen De jaren komt exclusief terug in drie steden: Internationaal Theater Amsterdam (7-9 september 2023), Verkadefabriek in Den Bosch (14-15 september 2023) en de Schuur in Haarlem (16 sept 2023). In De jaren vertellen vijf actrices het verhaal van één vrouw die opgroeit tussen de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog en schrijfster wordt. Het stuk behandelt thema's als emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen tegen de achtergrond van een snel veranderende wereld. De voorstelling is een zeer persoonlijke en politieke productie van Arbo. De voorstelling ging in première op 3 november 2022, dezelfde maand dat Annie Ernaux de Nobelprijs voor Literatuur won. De voorstelling was een groot succes, met uitverkochte zalen in het hele land. In het najaar van 2024 is De jaren opnieuw te zien het theater. 

Door: Nationale Recreatiegids

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”