Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jonge kunstenaars opgeroepen om met nieuwe ogen naar voetbalspel te kijken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Jonge kunstenaars opgeroepen om met nieuwe ogen naar voetbalspel te kijken
Voetbal is rivaliteit, scoren, winnen, de beste zijn. Maar ook een gemeenschappelijk doel hebben en bruggen bouwen tussen verschillende werelden. De voetbalarena is – buiten het theater – dé aangewezen plek waar grote emoties zonder gene geuit mogen worden. Waar pieken en dalen niet beteugeld hoeven te worden. Waar rivaliteit én kameraadschap gevierd worden. Het is uitzinnig brullen, juichen, vloeken, balen. Het botst, schuurt en geeft een vonk. Het clasht. Daarom dagen Stichting KOP en CultuurCompaan Roosendaal jonge kunstenaars uit om met nieuwe ogen naar het voetbalspel te kijken en – letterlijk – het speelveld opnieuw te bepalen. Dit meldt Stichting KOP.

Op 10 september 2023 organiseert CultuurCompaan samen met Roosendaalse jongeren en partners The Clash Cup; een eendaags voetbaltoernooi, waarbij de vertrouwde spelregels en kaders van het voetbal op de schop gaan en kunst en voetbal elkaar in een stevige houdgreep nemen. De wedstrijden van het toernooi spelen zich af op of in een beeldend kunstwerk, speciaal ontworpen en gemaakt voor dit project. Aan het voetbaltoernooi doen circa 16 Roosendaalse voetbalteams mee. Ieder team bestaat uit 6 spelers. Er is een poule voor jongeren van 14 tot 17 jaar en een poule voor jongeren van 18 tot 27 jaar.

Oproep aan jonge kunstenaars

Tot 25 juni 2023 kunnen kunstenaars en ontwerpers een plan inzenden waarin zij het voelbal(veld) als kunstwerk benaderen. Een jurycommissie kiest uit alle inzendingen drie voorstellen voor een betaald schetsvoorstel. Eén kunstenaar krijgt uiteindelijk de betaalde kunstopdracht.

De uitwisseling en actieve betrokkenheid van Roosendaalse jongeren is een onmisbaar onderdeel. De organisaties zoeken ideeën die door een speelse, creatieve en onverwachte interactie met jongeren een interesse in kunst en cultuur stimuleren. Daarmee treden de jongeren buiten hun comfortzone. Dat is spannend voor de jongeren en een uitdaging voor de kunstenaar. Het proces zorgt voor een dialoog en betere inleving in elkaars leefwereld, maar ook voor het durven benoemen van verschillen. Het resultaat zorgt voor een kunstwerk waar alle betrokkenen trots op zijn. The Clash Cup is een community art project, waarbij actieve en persoonlijke betrokkenheid van alle partijen onmisbaar is.

Open Call

Ben of ken jij een kunstenaar of ontwerper bij wie deze bijzondere kunstopdracht past? Reageer dan uiterlijk 25 juni op deze Open Call. Check de voorwaarden op de website van KOP www.kop.nu/programma/#theclashcup_opencall2023 of stuur een mail naar opencall@kop.nu.

 

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.