Documentaire over streven Stedelijk Museum naar inclusie op NPO 2

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De documentaire waarin regisseur Sarah Vos het streven van het Amsterdamse Stedelijk Museum naar meer inclusie en diversiteit toont is 30 mei te zien op NPO 2. White Balls on Walls, zoals de documentaire heet, ging vorig jaar in première.

"In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate en urgente veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie", meldt de NTR.

De documentaire laat volgens de omroep zien dat verandering niet altijd gemakkelijk is. "White Balls on Walls laat ons meekijken in de gesloten vergaderruimtes waar ongemakkelijke vragen gesteld worden: mag je een schilderij bijvoorbeeld nog 'De prostituees' noemen of moet deze titel worden aangepast in 'De sekswerkers'?" Ook de makers van de collectie worden onder de loep genomen. "Nieuwe werken van kunstenaars van kleur worden aangekocht en vergeten schilderijen van vrouwelijke kunstenaars komen voor het eerst in decennia uit de depots."

Kritiek

Sommige keuzes kunnen op kritiek rekenen, toont de documentaire. "Wanneer het Stedelijk in een tentoonstelling de schilderijen van Kirchner en Nolde in de context van het kolonialisme plaatst, krijgt het museum in de pers de wind van voren. Tegelijkertijd vindt de beveiliger de genderneutrale toiletten maar overdreven en lijkt een deel van het publiek liever 'gewoon plaatjes te willen kijken'."

De documentaire is geproduceerd door Zeppers Film.

Door: ANP