Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ilse Warringa dit jaar met De Ongeplukte Zusters terug in theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ilse Warringa dit jaar met De Ongeplukte Zusters terug in theater
Ilse Warringa keert na de zomer na vier jaar afwezigheid terug in de theaters met de door haar geschreven voorstelling De Ongeplukte Zusters. "Het is een muzikale komedie, een satire over de liefde in deze tijd", zegt ze over het stuk rond een moeder en haar drie dochters tegen het ANP.

Inmiddels is Warringa vooral bekend van tv-programma's als De TV Kantine en De Luizenmoeder, maar de planken voor het rode pluche is waar het voor haar allemaal begon. "Het is mijn eerste grote liefde", zegt ze er zelf over. "De basis is toch het schrijven, dat heb ik daar geleerd. Hoe bouw je een stuk op, wat is het ritme van de tekst en hoe krijg je de inhoud over het voetlicht?"

Ze pakt nu die liefde weer op dankzij collega's Plien van Bennekom en Rop Verheijen, die ook in het stuk te zien zijn. "Plien en Rop kwamen met het idee om iets te doen rondom de verhalen van Jane Austen. Met dat Engelse, die wapperende jurken, de tijd van toen", vertelt Warringa, die zo'n zelfde idee ook al eens had met collega's van haar vroegere theatergezelschap Bloody Mary. "En toen ze vroegen of ik het wilde schrijven, dacht ik 'daar kan ik wel wat mee'."

Liefde

Inhoudelijk is het volgens Warringa vooral een zoektocht geworden naar de betekenis van liefde vandaag de dag. Want ook al is de setting in het jaar 1823 klassiek Engels, er worden veel parallellen getrokken met nu. "We zijn nog steeds op zoek naar die ene exclusieve romantische liefde, maar je kan zeggen dat dat achterhaald is", zegt ze. "Want je trouwde vroeger uit economische motieven, maar nu hoeft dat allemaal niet meer."

Toch ziet Warringa in datingprogramma's op televisie nog steeds dat romantische beeld verschijnen. "En alle liedjes gaan er ook nog steeds over. Maar je kan je afvragen of dat realistisch is. Ik laat verschillende kanten zien en de personages hebben ieder hun eigen kijk erop. De oudste zus is bijvoorbeeld verstandig, denkt er echt over na, de middelste gaat meer af op haar gevoel, is een romanticus, en de jongste denkt vooral met haar kruis, zij gaat voor de passie."

Publiek

Net als in haar tv-werk staat in De Ongeplukte Zusters de lach centraal. Een groot verschil met tv is echter dat die lach in het theater direct hoorbaar moet zijn. "Theater is daarom veel moeilijker, het moet elke keer goed", zegt Warringa. "Met tv kan je het in de edit zo maken dat het precies klopt. Maar theater is 50 procent samenspel met het publiek, dus afhankelijk van hoe de avond loopt en het samenspel. Het is echt topsport, in het moment en hier en nu beleven, 100 procent daar zijn en samen met het publiek één ademend organisme worden."

Door: ANP

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.