Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt Gouden Ganzenveer 2023

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt Gouden Ganzenveer 2023
Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer, een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen. Dat heeft juryvoorzitter Jet Bussemaker zaterdag bekendgemaakt in het NPO-radioprogramma De Taalstaat.

Volgens de jury heeft de 73-jarige Brokken "een ontzagwekkend oeuvre opgebouwd waarmee hij veel lezers aan zich heeft weten te binden. Hij weet ook bij moeilijk toegankelijke onderwerpen het diep-persoonlijke, het menselijke, het beschouwende en het literaire bij elkaar te brengen."

De prijsuitreiking is op 18 september in Amsterdam. Brokken mag dan ook een zogenoemde Jonge Veer uitreiken, aan een jong literair talent waarvan hij vindt dat deze de aandacht verdient.

Caribisch gebied

Brokken (geboren in 1949 in Leiden) volgde een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Begin jaren 70 trad hij in dienst van dagblad Trouw, waarvoor hij veel reportages schreef. In HP publiceerde Brokken veel interviews en portretten, die in diverse boeken werden gebundeld.

De schrijver woonde een groot deel van zijn leven in Frankrijk, nadat hij in het huwelijk trad met een Franse literatuurhistoricus. Brokken schreef veel over het land; deze verhalen werden onder meer gebundeld in het boek Zoals Frankrijk Was uit 2004.

De laureaat won eerder ook al de C.W. van der Hoogtprijs, voor zijn verhalenbundel De Zee Van Vroeger uit 1988. In deze en andere boeken bundelde hij de ervaringen die Brokken opdeed op reizen naar Indonesië, West-Afrika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Cultureel supplement

De Gouden Ganzenveer wordt - zo mogelijk jaarlijks - toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. De winnaar wordt gekozen door een jury van de Academie Gouden Ganzenveer, waarin leden uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven zitten.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Abdelkader Benali, Annejet van der Zijl, Arnon Grunberg, Maria Goos, Ramsey Nasr, Kees van Kooten en het Cultureel Supplement van NRC.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.