Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt Gouden Ganzenveer 2023

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt Gouden Ganzenveer 2023
Schrijver en journalist Jan Brokken krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer, een van de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen. Dat heeft juryvoorzitter Jet Bussemaker zaterdag bekendgemaakt in het NPO-radioprogramma De Taalstaat.

Volgens de jury heeft de 73-jarige Brokken "een ontzagwekkend oeuvre opgebouwd waarmee hij veel lezers aan zich heeft weten te binden. Hij weet ook bij moeilijk toegankelijke onderwerpen het diep-persoonlijke, het menselijke, het beschouwende en het literaire bij elkaar te brengen."

De prijsuitreiking is op 18 september in Amsterdam. Brokken mag dan ook een zogenoemde Jonge Veer uitreiken, aan een jong literair talent waarvan hij vindt dat deze de aandacht verdient.

Caribisch gebied

Brokken (geboren in 1949 in Leiden) volgde een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Begin jaren 70 trad hij in dienst van dagblad Trouw, waarvoor hij veel reportages schreef. In HP publiceerde Brokken veel interviews en portretten, die in diverse boeken werden gebundeld.

De schrijver woonde een groot deel van zijn leven in Frankrijk, nadat hij in het huwelijk trad met een Franse literatuurhistoricus. Brokken schreef veel over het land; deze verhalen werden onder meer gebundeld in het boek Zoals Frankrijk Was uit 2004.

De laureaat won eerder ook al de C.W. van der Hoogtprijs, voor zijn verhalenbundel De Zee Van Vroeger uit 1988. In deze en andere boeken bundelde hij de ervaringen die Brokken opdeed op reizen naar Indonesië, West-Afrika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

Cultureel supplement

De Gouden Ganzenveer wordt - zo mogelijk jaarlijks - toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. De winnaar wordt gekozen door een jury van de Academie Gouden Ganzenveer, waarin leden uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven zitten.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Abdelkader Benali, Annejet van der Zijl, Arnon Grunberg, Maria Goos, Ramsey Nasr, Kees van Kooten en het Cultureel Supplement van NRC.

Door: ANP

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.