Anderstalige liedjes scoren ook dit jaar op songfestival

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Liedjes die niet in het Engels zijn gezongen doen het ook dit jaar weer goed op het Eurovisie Songfestival. Haast alle nummers in een andere taal dan het Engels hebben de finale gehaald.

Armenië, Slovenië en Albanië kwalificeerden zich donderdag voor de finale en uit de eerste halve finale kwamen al Servië, Portugal, Kroatië, Moldavië, Tsjechië en Finland. Alleen de Roemeense inzending viel donderdag af. Dinsdag ging de Letse inzending, die voornamelijk in het Engels werd gezongen, niet door. Dit nummer bevatte ook enkele Letse woorden.

De laatste jaren zijn inzendingen in een andere taal opvallend populair. Zo werd vorig jaar voor de vierde keer in zes edities het winnende lied niet in het Engels gezongen.

Nederlandstalig

Sinds 1999 staat het landen vrij om zelf te bepalen in welke taal ze op het songfestivalpodium zingen. Dit was eerder toegestaan in de jaren 1973 tot en met 1976. In alle andere edities was het verplicht om in de eigen taal te zingen.

Na het verdwijnen van de taalregel gingen veel landen met een Engelstalig liedje naar het songfestival. De afgelopen jaren is die trend juist omgekeerd en zijn weer veel verschillende talen te horen. Vorig jaar ging ook Nederland voor het eerst in jaren weer met een Nederlandstalig liedje naar het songfestival.

Door: ANP