Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs
Schrijfster Anjet Daanje heeft de Libris Literatuurprijs gewonnen met haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris. De prijs is de onderscheiding voor beste oorspronkelijke Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en daarbij hoort een cheque ter waarde van 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom. Juryvoorzitter Beatrice de Graaf maakte de winnaar bekend tijdens het jaarlijkse diner van de Stichting Literatuur Prijs.

"Het lied van ooievaar en dromedaris is een caleidoscopische roman van grote klasse", schrijft de jury in het rapport. "Op indrukwekkende wijze zet Daanje in haar roman de verbeelding aan het werk. Vooruitwijzingen, symboliek, horror, een raadselachtig aantekeningenboekje dat telkens weer opduikt: een scala aan literaire technieken wordt ingezet om te ontregelen en te duiden."

Na het in ontvangst nemen van de prijs gaf Daanje aan dat het een complex boek is en met verschillende hoofdpersonages. "Je moet er je eigen boek van maken", legde ze uit. De schrijfster zei dat ze nog niet bezig is met nieuw werk. Maar nu ze de prijs heeft gewonnen, wil Daanje daar op korte termijn aan beginnen.

Hart en hoofd

De jury is lyrisch over het boek en ook over de werkwijze van Daanje. "Anjet Daanje is een auteur die de publiciteit niet zoekt, maar die juist mijdt. Die liever schrijft dan praat. Die communiceert via haar werk en zo haar lezers aanspoort om te graven en te duiden."

"Het lied van ooievaar en dromedaris omvat alles wat excellente literatuur te bieden heeft", staat in het juryrapport. "Prachtige natuurbeschrijvingen, fraai gecomponeerde zinnen, eigenzinnige zinsconstructies, romantische poëzie en een betekenisvolle inhoud. Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert. En die via de verbeelding betekenis geeft aan de mysterieuze cyclus van leven en dood."

Gedoodverfde winnaar

Daanje stond met vijf andere schrijvers op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Ook Man zonder rijbewijs van Oek de Jong, Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker, Overal zit mens van Yves Petry, De gebeurtenis van Peter Terrin en Tussentijds van Peter Zantingh waren genomineerd. Een plek op de shortlist is goed voor 2500 euro prijsgeld.

Daanje was de gedoodverfde winnaar. Tegenover het programma Nieuwsuur, dat bij de uitreiking aanwezig was, noemde ze dat vooraf "een beetje een twijfelachtige eer". Ze wees erop dat favorieten in het verleden ook naast de prijs hebben gegrepen. De schrijfster won eerder al de Boekenbon Literatuurprijs met Het lied van ooievaar en dromedaris.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.