Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Lintjes teruggestuurd wegens onderscheiding voor Mitchell Esajas

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Lintjes teruggestuurd wegens onderscheiding voor Mitchell Esajas
Drie mensen die vorige week een lintje kregen, hebben hun onderscheiding teruggestuurd als reactie op de benoeming van antiracismeactivist Mitchell Esajas tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zes anderen hebben bezwaren kenbaar gemaakt bij de Kanselarij der Nederlandse Orden en hebben gezegd te overwegen hun decoratie terug te sturen. Een woordvoerder van de Kanselarij bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door NRC.

Esajas (35), een van de voormannen van protestbeweging Kick Out Zwarte Piet en antropoloog, kreeg vorige week woensdag de koninklijke onderscheiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hij kreeg het lintje "voor verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme’’, meldde de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat.

Volgens NRC riep de benoeming veel reacties op op sociale media, waaronder negatieve. Sommigen zouden een lintje voor hem ongepast vinden. Zelf zegt Esajas tegen NRC dat hij zowel positieve als negatieve reacties heeft gekregen. Dat mensen hebben gezegd dat hij en anderen eropuit zijn om de Nederlandse cultuur te vernietigen noemt hij "zorgwekkend en problematisch" in de krant.

Historisch besef

"Als mensen meer historisch besef hadden en kennis van de koloniale geschiedenis, dan zouden ze denk ik meer openstaan voor andere geluiden en perspectieven", aldus Esajas tegen NRC. Over de decoratie laat een woordvoerder van de Kanselarij nog weten dat Esajas "gedurende een lange tijd vele activiteiten heeft ontplooid waarmee hij van waarde is voor een grote groep mensen".

Antropoloog Esajas is een van de initiatiefnemers en leiders van The Black Archives, een centrum dat de geschiedenis van zwarte Nederlanders verzamelt. Ook leidt hij het New Urban Collective, dat jongeren van kleur wil helpen. Met Kick Out Zwarte Piet demonstreert Esajas al jaren tegen de figuur Zwarte Piet. Ook was hij betrokken bij Black Lives Matter-protesten tegen racisme en discriminatie.

Door: ANP

17 mei '24 ( 9:07)

Boekensector 'zeer bezorgd' over plannen voor btw-verhoging

De boekensector is "zeer bezorgd" over de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het btw-tarief op boeken te verhogen naar 21 procent. Dat laten de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) weten in een gezamenlijke reactie.

17 mei '24 ( 8:59)

Jerusalem Quartet treedt zaterdag toch op in Concertgebouw

Eén geannuleerd concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag gaat toch door. Dat meldt het Concertgebouw in een verklaring. De twee optredens waren eerder deze week geannuleerd "om aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Eén optreden zou donderdagavond plaatsvinden, het andere zaterdagavond.

16 mei '24 (11:48)

Tariefverhoging in coalitieakkoord: theaters maken zich zorgen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hoopt dat het nieuwe kabinet de plannen om het btw-tarief op theaterkaartjes te verhogen, niet gaat doorvoeren. "Dit kabinet zegt op te willen komen voor ondernemers. Dat is mooi. Maar met een btw-verhoging worden juist culturele ondernemers die zonder subsidie werken het meest geraakt", aldus de VVTP. De verenging stelt dat de meeste Nederlanders naar theaterproducties gaan die geen subsidie krijgen, zoals musicals en andere grote producties.

16 mei '24 (11:04)

Japanmuseum SieboldHuis organiseert alweer 14e editie van Japanmarkt

Voor alweer het veertiende jaar op een rij organiseert Japanmuseum SieboldHuis de Japanmarkt. Op zondag 19 mei opent directeur Kris Schiermeier de markt, in aanwezigheid van de ambassadeur van Japan in Nederland hiroshi Minami. Ook is locoburgemeester Yvonne van Delft van de gemeente Delft bij de officiële opening om 12.00 uur aanwezig. De feestelijke aanwezigheid zal flink gehoord worden dankzij de oorverdovende Taiko-drums. Dit meldt het SieboldHuis. 

16 mei '24 ( 8:25)

Deze series maken kans op de Zilveren Nikowschijf

De dramaseries Bodem (BNNVARA) en De Joodse Raad (EO) en de documentaireserie De Afhaalchinees (Omroep Zwart) maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf. De RTL-realityserie B&B Vol Liefde krijgt van de jury van de prestigieuze televisieprijzen een speciale vermelding.

15 mei '24 ( 8:53)

Cabaretier George Groot (Don Quishocking) overleden

Cabaretier George Groot, bekend als lid van cabaretgezelschap Don Quishocking, is overleden. Dat bevestigt zijn vriend Jacques Klöters, eveneens lid van Don Quishocking, aan het ANP. Groot is 82 jaar geworden. Hij leed sinds twee jaar aan kanker.

15 mei '24 ( 8:40)

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen "vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam". Het Concertgebouw wil zo "de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici garanderen".

15 mei '24 ( 8:36)

Rietveld Schröderhuis viert 100-jarig bestaan met festiviteiten

Het monumentale Rietveld Schröderhuis in Utrecht bestaat honderd jaar en die mijlpaal gaat het Centraal Museum de komende honderd dagen vieren, tot aan de verjaardag van de initiatiefnemer Truus Schröder. De wereldberoemde meubelmaker en architect Gerrit Rietveld heeft het vooruitstrevende woonhuis ontworpen, in samenspraak met opdrachtgever Schröder.

14 mei '24 (10:36)

Tentoonstelling van Jan-Willem Start Op! deze zomer in Beeld & Geluid

De ochtendshow Jan-Willem Start Op! krijgt deze zomer een eigen expositie in het museum Beeld & Geluid in Hilversum. Dat maakten beide partijen dinsdag bekend in het programma.

14 mei '24 ( 9:08)

Schrijver Rob van Essen wint Libris Literatuur Prijs met roman Ik kom hier nog op terug

Auteur Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug. Dat heeft juryvoorzitter Kim Putters maandagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Felix Meritis in Amsterdam. Met de prijs wordt de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar bekroond.