Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ruim 1,2 miljoen kijkers voor Bevrijdingsdag en 5 meiconcert

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ruim 1,2 miljoen kijkers voor Bevrijdingsdag en 5 meiconcert
Het programma met daarin de registratie van het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam en aansluitend een terugblik op Bevrijdingsdag is vrijdagavond op NPO 1 gezien door ruim 1,2 miljoen mensen. Het is daarmee het op één na best bekeken programma van de vrijdag, meldt Stichting Kijkonderzoek (SKO) zaterdag.

Het 5 meiconcert op het water voor Koninklijk Theater Carré werd gehouden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij zagen optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Wibi Soerjadi, Claude en Alain Clark. Na afloop van het concert werd kort teruggeblikt op de bevrijdingsfestivals in het land. Vanwege noodweer werden enkele festivals vrijdag tijdelijk stilgelegd en ontruimd. De registratie van de start van de bevrijdingsfestivals werd eerder op de dag op NPO 1 gezien door 228.000 mensen.

NOS Artiesten

Op NPO 2 werd het eerste deel van de documentaireserie Vergeten Helden gezien door 191.000 mensen. In de reeks belicht Jörgen Tjon het leven van verzetsmensen uit voormalige Nederlandse koloniën in de Tweede Wereldoorlog. Het programma NOS Artiesten voor de vrijheid trok op de late avond van NPO 3 108.000 kijkers. Hierin onder meer een verslag vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle en van de helikoptervlucht van de ambassadeurs van de vrijheid, zangeressen MEAU, Froukje en Tabitha.

Gemmeker

Op verschillende zenders werden ook oorlogsfilms uitgezonden. Inglourious Basterds op Veronica was daarbij met 142.000 de best bekeken oorlogsfilm, gevolgd door Zwartboek dat op RTL 7 132.000 kijkers trok. Op dezelfde zender trok Gemmeker aansluitend 114.000 kijkers. Op NPO 2 en NPO 3 waren de films Das Boot en Oorlogswinter goed voor respectievelijk 106.000 en 105.000 kijkers.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.