Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 1,2 miljoen kijkers voor Bevrijdingsdag en 5 meiconcert

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ruim 1,2 miljoen kijkers voor Bevrijdingsdag en 5 meiconcert
Het programma met daarin de registratie van het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam en aansluitend een terugblik op Bevrijdingsdag is vrijdagavond op NPO 1 gezien door ruim 1,2 miljoen mensen. Het is daarmee het op één na best bekeken programma van de vrijdag, meldt Stichting Kijkonderzoek (SKO) zaterdag.

Het 5 meiconcert op het water voor Koninklijk Theater Carré werd gehouden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij zagen optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Wibi Soerjadi, Claude en Alain Clark. Na afloop van het concert werd kort teruggeblikt op de bevrijdingsfestivals in het land. Vanwege noodweer werden enkele festivals vrijdag tijdelijk stilgelegd en ontruimd. De registratie van de start van de bevrijdingsfestivals werd eerder op de dag op NPO 1 gezien door 228.000 mensen.

NOS Artiesten

Op NPO 2 werd het eerste deel van de documentaireserie Vergeten Helden gezien door 191.000 mensen. In de reeks belicht Jörgen Tjon het leven van verzetsmensen uit voormalige Nederlandse koloniën in de Tweede Wereldoorlog. Het programma NOS Artiesten voor de vrijheid trok op de late avond van NPO 3 108.000 kijkers. Hierin onder meer een verslag vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle en van de helikoptervlucht van de ambassadeurs van de vrijheid, zangeressen MEAU, Froukje en Tabitha.

Gemmeker

Op verschillende zenders werden ook oorlogsfilms uitgezonden. Inglourious Basterds op Veronica was daarbij met 142.000 de best bekeken oorlogsfilm, gevolgd door Zwartboek dat op RTL 7 132.000 kijkers trok. Op dezelfde zender trok Gemmeker aansluitend 114.000 kijkers. Op NPO 2 en NPO 3 waren de films Das Boot en Oorlogswinter goed voor respectievelijk 106.000 en 105.000 kijkers.

Door: ANP

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.