Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tien jaar na Anouk: opeens wilde iedereen naar songfestival

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Tien jaar na Anouk: opeens wilde iedereen naar songfestival
Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Anouk het Eurovisie Songfestival weer op de kaart zette in Nederland. Haar negende plaats in Malmö markeerde achteraf de ommekeer: met acht finaleplaatsen uit negen deelnames groeide Nederland uit van het slechtst presterende land tot een van de best scorende.

"Dat zij ons benaderde kwam als donderslag bij heldere hemel", herinnert toenmalig TROS-directeur Peter Kuipers zich. Toen zijn omroep enkele jaren daarvoor de organisatie op zich nam, bleek het songfestival allerminst aantrekkingskracht onder Nederlandse artiesten te hebben. "Wij wisten niet dat op dat moment zo weinig artiesten bereid waren om mee te doen. Wij hoopten op gearriveerde artiesten maar dat bleek eigenlijk niet aan de orde. Het was een zoektocht naar vrijwilligers, om het zo maar te zeggen."

De TROS probeerde vele artiesten te overtuigen, probeerde van alles, maar "niemand was bereid". Ook een nationale finale laten organiseren door John de Mol in 2012 hielp niet: het songfestivaloptreden van winnares Joan Franka leverde geen finaleplaats op. Het was de achtste gemiste finale op rij, een nieuw record. Dat Anouk een jaar later zich vrijwillig aandiende was dan ook een groot geschenk, stelt Kuipers. "Daarna is er een buzz ontstaan hoe mooi het kan zijn voor je carrière om ook deel te nemen aan het songfestival. En in één keer stond iedereen op de stoep."

Dankbaar

Dat merkte ook Eric van Stade, sinds 2014 directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie. "Zij heeft ervoor gezorgd dat het songfestival voor artiesten toegankelijker werd zonder angst voor de wedstrijd, en dat je daar heel goed uit kan komen als je gewoon een heel goed liedje hebt." The Common Linnets, tweede in 2014, is daarvan een uitstekend voorbeeld, vindt hij.

Het Nederlandse songfestivallandschap is volgens hem totaal veranderd. "Dat is begonnen bij Anouk en na The Common Linnets heeft dat een enorme vlucht genomen. We mogen Anouk dus wel dankbaar zijn dat zij toen het lef heeft gehad om op te staan. En lef heeft ze, dat weten we."

Hit

Kuipers sluit zich daarbij aan. "We wisten: als je eenmaal succes hebt, kun je weer minstens twintig jaar vooruit. In Duitsland was dat ook zo. Daar had ook jarenlang niemand gewonnen en was de aandacht tanende", stelt de huidige KRO-NCRV-directeur. Na de Duitse winst in 2010 was het songfestival er direct weer een hit. "Dat had Nederland ook nodig. En dat hebben we de afgelopen jaren ook gezien."

Of de Nederlandse inzending van dit jaar, Mia Nicolai en Dion Cooper, ook de finale zullen halen is nog spannend. Dinsdag zingen zij hun lied Burning Daylight in de eerste halve finale.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.