Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland viert vrijheid met festivals en 5 meiconcert

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
Nederland viert vrijheid met festivals en 5 meiconcert
Nederland viert vrijdag weer Bevrijdingsdag. In veertien steden worden bevrijdingsfestivals gehouden en de dag wordt volgens traditie afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ook de koninklijke familie bij is.

Rond het middaguur houdt de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy de 5 meilezing in het provinciehuis in Zwolle. Ook minister-president Mark Rutte is daarbij. Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Na de lezing ontsteekt Rutte in Zwolle het bevrijdingsvuur, wat het startsein vormt voor de bevrijdingsfestivals in het land. Het vredesvuur zal vervolgens door de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema worden doorgegeven aan Hendrik Wüst, minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hardlopers brengen de fakkel in tien dagen tijd via Twente naar Duitsland voor de herdenking van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het is volgens de provincie Overijssel nooit eerder gebeurd dat de bevrijding van Nederland en de Vrede van Münster gezamenlijk zijn herdacht.

Helikopters

Froukje, Tabitha en MEAU zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vliegen per helikopter door het land om op te treden op verschillende bevrijdingsfestivals. In totaal zijn er zo'n driehonderd optredens, van onder meer Nielson, Snelle, Claude, Karsu, S10 en DI-RECT.

In Wageningen wordt het bevrijdingsdefilé gehouden. Aan het defilé, dat eindigt bij het monument op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld, doen ongeveer 1500 veteranen mee.

Praten bij het eten

Op honderden plekken in het land kunnen zogenoemde vrijheidsmaaltijden worden genuttigd. Het idee is dat mensen tijdens het eten met elkaar praten over "vrijheid en onvrijheid". De Nederlandse chef-kok London Loy maakte het recept voor de vrijheidssoep van dit jaar: maissoep met kokos en zoete aardappel.

De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en zijn vader Dane, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude doen hier aan mee. Het concert in de hoofdstad is live te zien op NPO 1.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.