Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland viert vrijheid met festivals en 5 meiconcert

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland viert vrijheid met festivals en 5 meiconcert
Nederland viert vrijdag weer Bevrijdingsdag. In veertien steden worden bevrijdingsfestivals gehouden en de dag wordt volgens traditie afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam, waar ook de koninklijke familie bij is.

Rond het middaguur houdt de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy de 5 meilezing in het provinciehuis in Zwolle. Ook minister-president Mark Rutte is daarbij. Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Na de lezing ontsteekt Rutte in Zwolle het bevrijdingsvuur, wat het startsein vormt voor de bevrijdingsfestivals in het land. Het vredesvuur zal vervolgens door de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema worden doorgegeven aan Hendrik Wüst, minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hardlopers brengen de fakkel in tien dagen tijd via Twente naar Duitsland voor de herdenking van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei. Het is volgens de provincie Overijssel nooit eerder gebeurd dat de bevrijding van Nederland en de Vrede van Münster gezamenlijk zijn herdacht.

Helikopters

Froukje, Tabitha en MEAU zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vliegen per helikopter door het land om op te treden op verschillende bevrijdingsfestivals. In totaal zijn er zo'n driehonderd optredens, van onder meer Nielson, Snelle, Claude, Karsu, S10 en DI-RECT.

In Wageningen wordt het bevrijdingsdefilé gehouden. Aan het defilé, dat eindigt bij het monument op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld, doen ongeveer 1500 veteranen mee.

Praten bij het eten

Op honderden plekken in het land kunnen zogenoemde vrijheidsmaaltijden worden genuttigd. Het idee is dat mensen tijdens het eten met elkaar praten over "vrijheid en onvrijheid". De Nederlandse chef-kok London Loy maakte het recept voor de vrijheidssoep van dit jaar: maissoep met kokos en zoete aardappel.

De dag wordt feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en zijn vader Dane, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude doen hier aan mee. Het concert in de hoofdstad is live te zien op NPO 1.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.