Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Steeds meer oproepen om protestvlag om te keren voor 4 en 5 mei

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer oproepen om protestvlag om te keren voor 4 en 5 mei
Meer overheden roepen op om de Nederlandse vlag niet ondersteboven op te hangen voor dodenherdenking donderdag en Bevrijdingsdag vrijdag. De protestvlag kan kwetsend zijn voor nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen, zeggen ze.

Tegenstanders van regeringsbeleid, bijvoorbeeld rond coronamaatregelen of stikstofplannen, hebben in de afgelopen jaren vaak de Nederlandse vlag ondersteboven opgehangen, met de blauwe baan bovenaan. Nabestaanden van militairen deden vorige maand een oproep om de vlag recht te hangen voor de herdenking. Die werd ondersteund door onder anderen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Ook voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie riep op om de vlag recht te hangen of tijdelijk weg te halen, evenals landbouworganisatie ZLTO. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat juist niet "want er is niets veranderd."

De Groningse gemeente Westerkwartier deelt de oproep. "We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting en demonstratie een groot goed is. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die vielen voor onze vrijheid en op 5 mei vieren we onze bevrijding. Het doet veel mensen pijn juist op die dagen onze Nederlandse vlag omgekeerd te zien hangen. Een gevoel dat ik deel", laat burgemeester Ard van der Tuuk maandag in een verklaring weten. De Limburgse gemeente Simpelveld laat alle omgekeerde vlaggen weghalen van openbare plekken, zoals lantaarnpalen.

Veteranen danken

Ook de gemeenten Moerdijk, Reusel-De Mierden en Dongen (Noord-Brabant), Hattem, Oost Gelre en Epe (Gelderland), Haaksbergen (Overijssel), Hollands Kroon (Noord-Holland) en IJsselstein (Utrecht) ondersteunen de oproep. Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok vindt het tijd worden om helemaal te stoppen met de vlaggenactie. "De kracht van het signaal is voorbij."

Het Nederlands Veteraneninstituut zegt "alle begrip" te hebben voor de oproepen. Veel veteranenverenigingen denken daar volgens het instituut ook zo over. Het Veteraneninstituut wil ook dat de vlag op Veteranendag op 24 juni recht wordt gehangen. "De dag waarop we alle 100.000 veteranen danken voor hun inzet."

Ook zanger Douwe Bob deed maandag een oproep om de Nederlandse vlag op de officiële manier te hijsen. "Lieve mensen, zullen we de ondersteboven vlaggen op 4 en 5 mei uit respect voor de vermoorde mensen en helden even omdraaien weer? Daarna kunnen we gewoon weer ruzie maken", schreef de zanger op Twitter.

Door: ANP

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.