BOOS-aflevering over The Voice wint journalistieke prijs De Tegel

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Het onlineprogramma BOOS heeft dit jaar De Tegel in de categorie Onderzoek gewonnen. De belangrijkste journalistieke prijs van Nederland ging naar de aflevering over de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland. De prijzen werden maandag uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Met de redactie van BOOS deed presentator Tim Hofman onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma. In de aflevering worden coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed onderzoek naar de beschuldigingen en maakte eerder deze maand bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

De Wereld Draait Door

Ook Volkskrant-journalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra waren genomineerd met hun artikel 'In de succesvolle tv-machine van DWDD werd menig redacteur vermalen'. In het stuk doen tientallen oud-medewerkers hun verhaal over vermeend grensoverschrijdend gedrag en een ongezonde werkcultuur, waar medewerkers onder meer werden vernederd. Ook presentator Matthijs van Nieuwkerk zou zich hier volgens de krant schuldig aan hebben gemaakt. De NPO besloot tot een onafhankelijk onderzoek naar de werkcultuur bij het programma.

De derde nominatie was voor NRC-journalisten Claudia Kammer en Derk Stokmans. Zij maakten kans met hun artikel 'Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde', over de aanpak van de voormalig minister Economische Zaken, Eric Wiebes, van het Groningse gasdossier.

Door: ANP