Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties
Streamingplatforms als Netflix en Disney+ moeten als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt verplicht een deel van hun omzet investeren in Nederlandse producties. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hier een akkoord over bereikt, bevestigt Pim van Strien van de VVD. De stemming over de wet is vier weken op rij uitgesteld omdat partijen het niet eens konden worden. Dat ging onder meer over het bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet gaan. De Kamer gaat eind mei in debat over het voorstel.

De partijen hebben wekenlang onderhandeld over wijzigingen van de wet die zijn ingebracht door VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks en ook in tegenspraak waren met elkaar. Deze zullen worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan.

Streamingplatforms met een omzet van minimaal 10 miljoen in Nederland moeten 5 procent hiervan in Nederlandse producties steken, luidt het plan van de coalitie. Dat hoeft niet per se om een Nederlandstalige productie te gaan. Fries mag ook. Zelfs een Engelse film is toegestaan, als deze maar een origineel script heeft in het Nederlands en over de cultuur of geschiedenis van het land gaat.

Wegjagen

D66, PvdA en GroenLinks pleitten tijdens een debat over de wet voor een lagere omzetgrens. Daar kon de VVD zich niet in vinden. Die vreesde dat kleine streamingbedrijven hierdoor zouden worden weggejaagd naar het buitenland, waaronder ook nieuwe spelers. Dit voorstel is nu van tafel. De rechtse coalitiepartij gaat wel akkoord met een hoger percentage, ook een wens van links. Aanvankelijk zou het 4,5 procent zijn.

Uit vrees dat Netflix al het vrijgemaakte geld in eigen Nederlandse producties steekt, wilden linkse oppositiepartijen dat 80 procent van het bedrag naar onafhankelijke producenten zou gaan. D66 was hier positief over, maar de VVD zag zo'n verplichting niet zitten. De twee liberale coalitiepartners hebben elkaar op dit vlak ontmoet op 60 procent.

Een ander twistpunt was het type Nederlandse producties waar het geld aan mag worden besteed. In het wetsvoorstel wordt alleen gesproken over films, documentaires of series. Lucille Werner (CDA) vindt dat het geld naar vrijwel elk genre moet kunnen gaan, ook bijvoorbeeld naar comedy of reality-tv. Dit plan stuitte op weerstand van linkse partijen en D66. Werner lijkt met hulp van rechtse oppositiepartijen verzekerd van voldoende steun als ze het plan aanpast: de helft van het geld moet naar films, documentaires en series, de andere helft mag naar elk genre.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.