Beroemdheden zijn blauwe vinkjes op Twitter kwijt

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Twitter is donderdag begonnen met het verwijderen van de originele blauwe vinkjes, waarmee organisaties en personen hun echtheid konden aantonen. Ook een aantal van de beroemdste mensen ter wereld is het blauwe vinkje kwijt. Zo hebben onder anderen Cristiano Ronaldo, Beyoncé en paus Franciscus nu geen blauw vinkje meer naast hun naam staan op de berichtendienst.

Hoeveel van de voorheen geverifieerde beroemdheden hun blauwe vinkje zijn verloren, is niet duidelijk. Wel is zeker dat ook prominenten als Lady Gaga, J.K. Rowling, Harry Styles en Justin Bieber geen blauw vinkje meer hebben.

Ben ik het nu wel

Ook in Nederland is het verdwijnen van het blauwe vinkje niet onopgemerkt gebleven. Onder anderen politicus Lodewijk Asscher reageerde op Twitter: "Blauwe vink is pleite - ben ik het nu wel?" Het icoontje is ook niet meer te zien bij meerdere politieke partijen, waaronder de VVD, D66 en GroenLinks. Verder zijn ook verscheidene media als de NOS, het Algemeen Dagblad en RTL Boulevard het vinkje kwijt.

Betalen

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft nog wel een blauw vinkje bij zijn naam staan. Musk kondigde vrijwel direct na zijn overname van Twitter aan dat hij van de blauwe vinkjes in hun toenmalige vorm af wilde. In plaats daarvan zou iedereen die een betaald abonnement op Twitter nam een vinkje moeten krijgen. Dat kost zo'n 7 euro per maand. De eerste keer dat Twitter de blauwe vinkjes te koop aanbood, mondde uit in chaos. Direct na de introductie deden veel mensen zich voor als bekende bedrijven, sterren en politici met de authenticatievink. Het platform trad daartegen op.

Door: ANP