Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hamer wil met team artiesten gesprek over MeToo-gedrag openbreken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
Hamer wil met team artiesten gesprek over MeToo-gedrag openbreken
Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel wangedrag, heeft een grote groep cultuurmakers gevraagd om te helpen bij het openbreken van het maatschappelijk gesprek over seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat onder anderen om acteurs Hadewych Minis, Sahil Amar Aïssa, Fatma Genç en Saskia Temmink, zangers Joshua Nolet en Karin Bloemen en illustrator Jip van den Toorn.

Met deze ploeg wil Hamer "verbinding maken met de haarvaten van onze samenleving door op verschillende plekken vanuit verschillende perspectieven het gesprek te voeren en aan te jagen", stelt ze dinsdag. "We willen een stap verder gaan dan praten over incidenten uit de media, zoals The Voice, Ajax, De Wereld Draait Door of NOS Sport. Het zijn namelijk geen incidenten, ze komen overal voor. Het gesprek zal steeds meer moeten gaan over hoe wij met elkaar om willen gaan."

Hamer heeft een groep cultuurmakers uit verschillende disciplines benaderd om dit gesprek aan te jagen en te kanaliseren. "Het is hun vak om mensen te raken en in beweging te brengen", aldus de regeringscommissaris. "Niet door de antwoorden te geven, maar door dilemma’s rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit aan te snijden. Ze kunnen ieder op hun eigen manier een beeld schetsen van een cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet voorkomt."

Podcastserie

De artiesten mogen elk op hun eigen manier de samenwerking opzoeken. Zo ontwikkelt Saskia Temmink een theaterworkshop over hardnekkige gendernormen en vertaalt Fatma Genç haar eigen ervaringen naar een gespreksworkshop voor het bedrijfsleven. Daarnaast lanceert Hamer een podcastserie, Alles Op Tafel, waarin makers komen en experts praten over het onderwerp. De eerste aflevering is dinsdag gelanceerd.

De regeringscommissaris zal de komende tijd ook ambassadeurs uit andere sectoren betrekken, zoals de zorg, het onderwijs, de sport en het bedrijfsleven, om op al die plekken het gesprek vorm te geven en op te schalen.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.