Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hamer wil met team artiesten gesprek over MeToo-gedrag openbreken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Hamer wil met team artiesten gesprek over MeToo-gedrag openbreken
Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel wangedrag, heeft een grote groep cultuurmakers gevraagd om te helpen bij het openbreken van het maatschappelijk gesprek over seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat onder anderen om acteurs Hadewych Minis, Sahil Amar Aïssa, Fatma Genç en Saskia Temmink, zangers Joshua Nolet en Karin Bloemen en illustrator Jip van den Toorn.

Met deze ploeg wil Hamer "verbinding maken met de haarvaten van onze samenleving door op verschillende plekken vanuit verschillende perspectieven het gesprek te voeren en aan te jagen", stelt ze dinsdag. "We willen een stap verder gaan dan praten over incidenten uit de media, zoals The Voice, Ajax, De Wereld Draait Door of NOS Sport. Het zijn namelijk geen incidenten, ze komen overal voor. Het gesprek zal steeds meer moeten gaan over hoe wij met elkaar om willen gaan."

Hamer heeft een groep cultuurmakers uit verschillende disciplines benaderd om dit gesprek aan te jagen en te kanaliseren. "Het is hun vak om mensen te raken en in beweging te brengen", aldus de regeringscommissaris. "Niet door de antwoorden te geven, maar door dilemma’s rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit aan te snijden. Ze kunnen ieder op hun eigen manier een beeld schetsen van een cultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld niet voorkomt."

Podcastserie

De artiesten mogen elk op hun eigen manier de samenwerking opzoeken. Zo ontwikkelt Saskia Temmink een theaterworkshop over hardnekkige gendernormen en vertaalt Fatma Genç haar eigen ervaringen naar een gespreksworkshop voor het bedrijfsleven. Daarnaast lanceert Hamer een podcastserie, Alles Op Tafel, waarin makers komen en experts praten over het onderwerp. De eerste aflevering is dinsdag gelanceerd.

De regeringscommissaris zal de komende tijd ook ambassadeurs uit andere sectoren betrekken, zoals de zorg, het onderwijs, de sport en het bedrijfsleven, om op al die plekken het gesprek vorm te geven en op te schalen.

Door: ANP

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.

15 juli '24 (11:43)

Na 12,5 jaar is Stefan Pop weer te zien in het theater

Hij is lange tijd niet meer in het theater geweest, maar gaat nu weer toeren met een voorstelling. Cabaretier Stefan Pop doet weer een ronde langs een aantal theaters met een nieuwe solovoorstelling. Deze is getiteld ‘Het moest een keer gebeuren’, meldt Theater.nl.