Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Advies Hamer: bestuur Mores moet geen banden met cultuursector hebben

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Advies Hamer: bestuur Mores moet geen banden met cultuursector hebben
Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en creatieve sector, moet opnieuw worden vormgegeven. Dat schrijft Mariëtte Hamer, de Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, in een advies aan staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media.

De grote toename van het aantal meldingen vraagt volgens Hamer om een nieuwe organisatiestructuur en een verdere professionalisering van Mores. Het is belangrijk dat het nieuwe bestuur bestaat uit mensen die niet uit de cultuursector komen, vindt ze.

Daarnaast adviseert Hamer dat Mores op korte termijn een nieuw logo neemt, omdat het huidige logo van Mores te veel overeenkomsten vertoont met dat van de NOS.

Hamer erkent dat de zorgen uit de sector over belangenverstrengeling ervoor kunnen zorgen dat mensen zich niet meer melden bij Mores als zij grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Het nieuwe bestuur van Mores zou moeten bestaan uit mensen die deskundig zijn op het gebied van bestuur en organisatie, en verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Tom Egbers

Het bestuur van Mores stapte recent op na onthullingen over wangedrag op de werkvloer bij NOS Sport. Sommige werknemers van NOS Sport hadden aangegeven dat zij zich niet durfden te melden bij Mores omdat de inmiddels afgetreden voorzitter Janke Dekker getrouwd is met NOS Sport-coryfee Tom Egbers. Egbers is een van de mensen die door de Volkskrant in het onderzoek naar het wangedrag bij NOS Sport is genoemd.

Hierna vroeg Uslu aan Hamer een advies hoe Mores op korte termijn als veilig meldpunt voor de gehele sector kan functioneren en hoe dit ook in de toekomst verzekerd kan worden. Hamer geeft in het advies aan dat zij het bijzonder betreurt dat mensen in de afgelopen periode mogelijk geen melding hebben durven te maken. "Ik hoop dat Mores op korte termijn voor alle toekomstige melders een goed bereikbare en veilige plek zal zijn."

Kosten dragen

Hamer zegt overigens ook te snappen dat de oude bestuursleden wél banden met de cultuursector hebben. "Als reactie op MeToo is Mores.online opgericht door de sector zelf. Maar nu blijkt de vertegenwoordiging van de sector in het bestuur ook in het nadeel van het meldpunt te werken", schrijft zij aan Uslu. Omdat kennis vanuit de sector wel van belang is voor de werkzaamheden van het meldpunt, adviseert Hamer om die in te brengen door een raad van advies aan te stellen met betrokkenen vanuit verschillende sectoren die bij Mores zijn aangesloten.

De verdere professionalisering en toename van de werkzaamheden van Mores vragen volgens Hamer bovendien op den duur om een directeur die een werkorganisatie aanstuurt, maar daar moeten dan wel de financiële middelen voor beschikbaar zijn. De Regeringscommissaris vindt dat de overheid en de cultuur- en creatieve sector deze kosten moeten gaan dragen.

Door: ANP

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.