Babs Gons wordt in september nieuwe Dichter des Vaderlands

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Dichteres Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde, maakte de Stichting Dichter Des Vaderlands vrijdag bekend op haar website.

Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal de komende twee jaar optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.

Het selectiecomité roemt Gons als "een van de meest aansprekende dichters die Nederland nu heeft, met een stem vol vuur, brandend en warm, zowel op het podium als op papier. Ze is een dichter die bevlogen en betrokken woorden weet te geven aan wat er leeft in deze tijd, in een samenleving die zij vol overtuiging bij de poëzie betrekt".

Loopbaan Gons

Gons kreeg bekendheid als aanjager van de Nederlandse podiumpoëzie. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso en was medeoprichter en artistiek leider van productiehuis Poetry Circle Nowhere. Zij sprak de afgelopen jaren regelmatig bij herdenkingen, zoals van de Februaristaking en het slavernijverleden.

De nieuwe Dichter des Vaderlands debuteerde in mei 2021 met haar dichtbundel Doe het toch maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Poëziedebuutprijs. In 2022 was ze een van de twee winnaars van De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ook schreef Gons jarenlang columns voor Het Parool; een selectie verscheen in boekvorm onder de titel Alles wat je liefhebt wordt mooi.

Door: ANP