Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

VVD gaat ook van TikTok af

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
VVD gaat ook van TikTok af
Net als rijksambtenaren gaat ook de VVD van TikTok af. De partij doet het sociale medium in de ban uit veiligheidsoverwegingen, meldt Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski. Ze wijst op de risico's van de filmpjesapp, omdat TikTok wordt beheerd door Chinese ontwikkelaars. "Onze veiligheidsdiensten zien bij zulke apps een verhoogd risico op spionage. Daarom vinden wij het als politieke partij niet verstandig meer om TikTok te gebruiken", meldt ze. Andere fracties gaan er nog wel mee door, al dan niet beperkt.

Het kabinet riep onlangs rijksambtenaren op om TikTok niet meer op hun werktelefoon te hebben vanwege het moederbedrijf in China, omdat dit land een "offensief cyberprogramma tegen Nederland" heeft. Uiteindelijk wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) dat ambtenaren geen enkele applicatie meer hebben uit landen als China maar ook Iran en Rusland. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn voor een verbod, zo gaven ze eerder dit jaar aan.

De app, die vooral bij jongeren populair is vanwege de korte filmpjes, is onlangs besproken in het Amerikaanse congres. Daar werd de topman van het bedrijf in de Verenigde Staten aan de tand gevoeld over de intenties en werkwijze. In veel landen bestaat de vrees dat gegevens van gebruikers worden ingezien door de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent ten stelligste dat dit gebeurt.

Onbegrijpelijk

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz riep onlangs haar collega-parlementariërs op TikTok te weren van hun werktelefoons. Ze vindt het "onbegrijpelijk" dat parlementariërs nog steeds TikTok mogen gebruiken op hun telefoon, "omdat ook leden van de Eerste en Tweede Kamer met gevoelige overheidsinformatie werken". Ze heeft dit neergelegd bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het presidium zal hier nog over spreken, zeggen woordvoersters, maar het is volgens hen aan de fracties zelf om een besluit te nemen over risicovolle apps.

Andere partijen zoals BBB, SP en GroenLinks blijven vooralsnog TikTok inzetten. BBB laat weten dat "elke app potentiële risico's kent. Zolang er geen verbod op geldt, blijven wij deze platforms gebruiken om burgers te informeren over ons werk als volksvertegenwoordiger", meldt BBB-leider Caroline van der Plas, die de app persoonlijk niet gebruikt.

De SP blijft ook haar TikTok-account gebruiken en vindt het aan fractieleden zelf om te bepalen of ze de app gebruiken. Ook GroenLinks behoudt haar bedrijfsaccount, maar alle fractieleden hebben TikTok wel van hun telefoon gehaald, meldt een woordvoerster. JA21 heeft eveneens een account, maar dat is volgens een woordvoerder al maanden inactief vanwege de gevoeligheden.

Door: ANP

29 september '23 (13:21)

Van Gogh Museum enthousiast over grote belangstelling voor Pokémon-samenwerking

Het Van Gogh Museum is blij met de grote belangstelling voor de samenwerking met Pokémon. Het Amsterdamse museum had de aandacht verwacht en vindt het "mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme is, in het museum en online", laat een woordvoerder van het museum desgevraagd weten aan het ANP.

29 september '23 ( 9:40)

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman winnen Gouden Griffel

Auteurs Edward van de Vendel en Anoush Elman hebben dit jaar de Gouden Griffel gewonnen voor het boek Misjka, de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Zij krijgen hun prijs vrijdagavond op het Kinderboekenbal.

29 september '23 ( 9:01)

Kane voegt nóg twee nieuwe shows toe aan reeks in Ziggo Dome

Kane geeft op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni volgend jaar nog een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in de RTL-talkshow Humberto.

28 september '23 (14:43)

Gecancelde kunstenaar Paul Blanca in de hoofdrol van nieuwe documentaire

In oktober is het twee jaar geleden dat fotograaf Paul Blanca overleed op 62-jarige leeftijd na een leven van drugs- en alcoholgebruik. Cinemien, DOXY Films en Thinking Out Loud Productions komen op 19 oktober met een nieuwe film over de laatste maanden uit het leven van dit vergeten Nederlandse kunsticoon: Paul Blanca – Deze Film Redt Je Leven. Dit meldt Cinemien.

28 september '23 (11:24)

Fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan Eregalerij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een werk van de overleden fotograaf Erwin Olaf toegevoegd aan de Eregalerij. De foto Hope is donderdagochtend als eerbetoon aan Olaf geïnstalleerd.

28 september '23 ( 9:50)

Nationaal Holocaustmuseum opent volgend jaar de deuren

Het Nationaal Holocaustmuseum opent op 11 maart 2024 de deuren voor publiek. Dat heeft algemeen directeur Emile Schrijver bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met ongeveer veertig Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust. Ook de Hollandsche Schouwburg gaat op die datum weer open.

28 september '23 ( 8:54)

Van Gogh Museum viert 50e jubileum met Pokémon

Het Van Gogh Museum organiseert de komende tijd verschillende activiteiten rondom Pokémon, ter ere van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Met de samenwerking wil het museum in Amsterdam een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh.

27 september '23 (10:26)

Nederlandse film Sweet Dreams geselecteerd voor European Film Awards

De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

27 september '23 ( 8:47)

Afscheid van Erwin Olaf in Westerkerk Amsterdam 

Familie, naasten en vrienden nemen woensdag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van Erwin Olaf, die vorige week onverwacht overleed. De uitvaartbijeenkomst voor de 64-jarige fotograaf is besloten. Er worden ongeveer duizend persoonlijk uitgenodigde gasten verwacht.

26 september '23 (12:50)

Tania Kross wint de Johannes Vermeerprijs

Tania Kross heeft dit jaar de Johannes Vermeerprijs gewonnen. De mezzosopraan krijgt de prijs vanwege "haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert", aldus de jury.