Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

VVD gaat ook van TikTok af

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
VVD gaat ook van TikTok af
Net als rijksambtenaren gaat ook de VVD van TikTok af. De partij doet het sociale medium in de ban uit veiligheidsoverwegingen, meldt Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski. Ze wijst op de risico's van de filmpjesapp, omdat TikTok wordt beheerd door Chinese ontwikkelaars. "Onze veiligheidsdiensten zien bij zulke apps een verhoogd risico op spionage. Daarom vinden wij het als politieke partij niet verstandig meer om TikTok te gebruiken", meldt ze. Andere fracties gaan er nog wel mee door, al dan niet beperkt.

Het kabinet riep onlangs rijksambtenaren op om TikTok niet meer op hun werktelefoon te hebben vanwege het moederbedrijf in China, omdat dit land een "offensief cyberprogramma tegen Nederland" heeft. Uiteindelijk wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) dat ambtenaren geen enkele applicatie meer hebben uit landen als China maar ook Iran en Rusland. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn voor een verbod, zo gaven ze eerder dit jaar aan.

De app, die vooral bij jongeren populair is vanwege de korte filmpjes, is onlangs besproken in het Amerikaanse congres. Daar werd de topman van het bedrijf in de Verenigde Staten aan de tand gevoeld over de intenties en werkwijze. In veel landen bestaat de vrees dat gegevens van gebruikers worden ingezien door de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent ten stelligste dat dit gebeurt.

Onbegrijpelijk

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz riep onlangs haar collega-parlementariërs op TikTok te weren van hun werktelefoons. Ze vindt het "onbegrijpelijk" dat parlementariërs nog steeds TikTok mogen gebruiken op hun telefoon, "omdat ook leden van de Eerste en Tweede Kamer met gevoelige overheidsinformatie werken". Ze heeft dit neergelegd bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het presidium zal hier nog over spreken, zeggen woordvoersters, maar het is volgens hen aan de fracties zelf om een besluit te nemen over risicovolle apps.

Andere partijen zoals BBB, SP en GroenLinks blijven vooralsnog TikTok inzetten. BBB laat weten dat "elke app potentiële risico's kent. Zolang er geen verbod op geldt, blijven wij deze platforms gebruiken om burgers te informeren over ons werk als volksvertegenwoordiger", meldt BBB-leider Caroline van der Plas, die de app persoonlijk niet gebruikt.

De SP blijft ook haar TikTok-account gebruiken en vindt het aan fractieleden zelf om te bepalen of ze de app gebruiken. Ook GroenLinks behoudt haar bedrijfsaccount, maar alle fractieleden hebben TikTok wel van hun telefoon gehaald, meldt een woordvoerster. JA21 heeft eveneens een account, maar dat is volgens een woordvoerder al maanden inactief vanwege de gevoeligheden.

Door: ANP

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland. 

24 november '23 ( 9:22)

Wisselende reacties onder cultuurorganisaties over verkiezingsuitslag

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen levert gemixte reacties op onder cultuurorganisaties. Zo zien Kunsten’92, belangenorganisatie van de kunst-, cultuur- en erfgoedwereld een extra uitdaging in de verkiezingsuitslag. Een andere partijen, zoals de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouworganisaties, kijkt de komende tijd ‘nauwlettend waar kansen liggen’ en wil in gesprek met de overheid. De PVV, die de meeste zetels heeft gehaald tijdens de verkiezingen, wil het liefst stoppen met kunst- en cultuursubsidies. 

24 november '23 ( 8:45)

Acteur en regisseur Helmert Woudenberg overleden op 78-jarige leeftijd

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is donderdag plotseling overleden. Dat heeft zijn zoon aan het ANP laten weten. Woudenberg (78) zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

24 november '23 ( 8:41)

Tweede locatie DeLaMar Theater in Amsterdam sluit de deuren

De tweede locatie van het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat dicht. Volgens directeur Andreas Fleischmann is de vestiging in Amsterdam-West, die enkele jaren geleden werd geopend, niet rendabel te krijgen. Het theater sluit per 2024, laat hij in een interview met Het Parool weten.