Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

HJO, het oudste jeugdorkest ter wereld, viert 100e verjaardag

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
HJO, het oudste jeugdorkest ter wereld, viert 100e verjaardag
Het voor zover bekend oudste zelfstandige jeugdorkest ter wereld viert deze maand zijn eeuwfeest: het Hofstads JeugdOrkest. Het is daarmee net een jaar ouder dan de Portland Youth Philharmonic in het Amerikaanse Oregon. Het gezelschap van mensen tot 22 jaar, dat eigenlijk vijf orkesten en een strijkensemble omvat, werd in 1923 in Den Haag opgericht. Inititatiefneemster was Tilly Talboom-Smits, die vervolgens veertig jaar op de bok stond, in een periode dat vrouwelijke dirigenten amper bestonden.

In de afgelopen eeuw waren ongeveer 2500 jonge mensen lid van het Haagse orkest. Onder de oud-leden bevinden zich beroemdheden als televisieproducent Reinout Oerlemans, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en K3-zangeres Klaasje Meijer. Ook bracht het orkest beroemde dirigenten voort, zoals Lawrence Renes en Roland Kieft. Die laatste presenteert op 14 april ook het lustrumconcert in Theater Diligentia in Den Haag.

Veelbelovende loopbaan

Bij Tilly Smits, in 1902 in Den Haag geboren in een middenklassengezin, kwam haar muzikale talent al naar voren toen ze een kleuter was. Ze kreeg pianoles en op twaalfjarige leeftijd mocht ze al optreden voor koningin Wilhelmina. Ze leek een loopbaan als concertpianiste tegemoet te gaan, maar wilde zich liever wijden aan het in contact brengen van kinderen met muziek. Ze ging zelf muziek voor kinderen arrangeren en sloeg zonder enige specifieke ervaring aan het dirigeren van haar eerste gezelschapje.

Geen geslijm in het orkest

"Tilly was geen gemakkelijke tante. Een potentaat, dat kan je rustig zeggen. Als dirigente trouwens. Als moeder was ze een schat van een mens", zegt haar in 1928 geboren zoon Loet, lid van 1936 tot 1951, in het jubileumboek. Geflirt onder de jonge musici wilde ze niet hebben: "Geen geslijm in het orkest! " Hij heeft overigens geen hoge pet van zijn moeder op als dirigente: "Ze maaide maar wat in het wijde weg."

Niettemin was ze volgens het jubileumboek "voor vele kinderen een bron van inspiratie, liefde en genegenheid door ze vertrouwd te maken met mooie klassieke muziek." Wijlen prins Bernhard beloonde haar met de onderscheiding Zilveren Anjer. Op dit moment zijn er circa 230 kinderen en jongeren lid, allemaal in een deelgezelschap dat bij hun leeftijd en ervaring past.

Door: ANP

06 december '23 (10:42)

Rijksmuseum van Oudheden tijdens kerstvakantie in teken van knutselen en middeleeuwen

Het Rijksmuseum van Oudheden staat tijdens de kerstvakantie dit jaar in het teken van knutselen en de middeleeuwen. Kinderen kunnen met pennen, potloden en stiften wenskaarten maken in middeleeuwse stijl. De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ dient als inspiratiebron voor de wenskaarten, maar natuurlijk mogen ze ook hun eigen fantasie gebruiken. Het museum is tijdens de kerstvakantie gratis te bezoeken voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit meldt het Rijksmuseum van Oudheden.

06 december '23 ( 9:00)

Techniek van graslandbevloeiing en Zomercarnaval Rotterdam nu op Unesco-lijst

Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

05 december '23 (10:47)

Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

04 december '23 ( 9:11)

Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.