Organisaties van festivals kampen nog altijd met problemen

Het organiseren van festivals voor het komende festivalseizoen vergt nog steeds meer aandacht dan in de jaren voor de coronapandemie. Dat laten woordvoerders van Down The Rabbit Hole, Lowlands en Pinkpop weten aan het ANP. Paaspop, dat vrijdag van start gaat, kampte niet met problemen op het gebied van materiaal en personeel, omdat hun festival vroeg in het jaar begint.

"Eigenlijk is het hetzelfde verhaal als vorige keer", zegt Bente Bollmann, woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands. "Alles heeft meer aandacht nodig dan eerdere jaren. Dat geldt zowel voor personeel als materiaal. Maar het komt goed." De woordvoerder merkt dat meer materiaal beschikbaar komt doordat coronatestlocaties worden afgebouwd. "Maar er is ook veel nodig voor vluchtelingenopvang, met name sanitair en kleinere tenten."

"Problematiek met personeel en materieel is er nog steeds hoor", zegt ook Niek Murray, woordvoerder van Pinkpop. "Gelukkig hebben wij trouwe leveranciers die ons nu ook kunnen bedienen, we hebben de tenten die we nodig hebben. Maar het is niet zoals voor corona." Waar leveranciers vroeger tien festivals deden, doen zij nu wegens krapte maar vijf, ziet Murray. "Wat ik hoor van leveranciers is dat die wel puzzelen van: wanneer komt materiaal vrij van vaccinatielocaties, van asielopvang."

Gevuld

Pinkpop kan niet "in hetzelfde tempo als vroeger" worden opgebouwd en afgebroken, vertelt Murray, omdat er minder mensen kunnen helpen. "Maar Pinkpop draait ook op mensen die het er het echt bij doen, naast hun werk. Daar zijn we heel dankbaar voor. Dus wij krijgen onze teams wel goed gevuld. We merken het vooral bij die leveranciers."

Dat beaamt Paaspop-directeur Peter Sanders. "Het is een probleem bij sommige toeleveranciers." Paaspop heeft geen last gehad van personeelstekorten of een gebrek aan materialen, zegt Sanders. "Wij zitten in het voorseizoen, dus het is niet zoals in juni of juli." Wel is dit "het jaar geweest van de grote prijsstijgingen", zegt de directeur. "Deels door inflatie, de lonen zijn omhoog gegaan." De festivalbaas hoopt dat de prijzen volgend jaar minder hard stijgen. Qua opbouw vond Sanders het "een geoliede machine", omdat dit het tweede jaar sinds de coronapandemie is dat ze weer van start kunnen gaan. "Alles ging soepeler dan vorig jaar."

Zonnestralen

De zegsmannen hebben een goed gevoel over dit festivalseizoen, laten ze weten. "We gaan met een deel van team naar Paaspop", zegt Murray, "dat doen we altijd. Ik denk dat iedereen met de eerste zonnestralen deze week een sprongetje maakt van: we gaan weer beginnen. Over iets meer dan een maand beginnen wij met opbouwen, dat gaan we met veel vreugde tegemoet." Dat kan Sanders beamen. "Ik heb er heel veel zin in, het ziet er weer waanzinnig uit."

Door: ANP