Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Organisaties van festivals kampen nog altijd met problemen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Organisaties van festivals kampen nog altijd met problemen
Het organiseren van festivals voor het komende festivalseizoen vergt nog steeds meer aandacht dan in de jaren voor de coronapandemie. Dat laten woordvoerders van Down The Rabbit Hole, Lowlands en Pinkpop weten aan het ANP. Paaspop, dat vrijdag van start gaat, kampte niet met problemen op het gebied van materiaal en personeel, omdat hun festival vroeg in het jaar begint.

"Eigenlijk is het hetzelfde verhaal als vorige keer", zegt Bente Bollmann, woordvoerder van Down The Rabbit Hole en Lowlands. "Alles heeft meer aandacht nodig dan eerdere jaren. Dat geldt zowel voor personeel als materiaal. Maar het komt goed." De woordvoerder merkt dat meer materiaal beschikbaar komt doordat coronatestlocaties worden afgebouwd. "Maar er is ook veel nodig voor vluchtelingenopvang, met name sanitair en kleinere tenten."

"Problematiek met personeel en materieel is er nog steeds hoor", zegt ook Niek Murray, woordvoerder van Pinkpop. "Gelukkig hebben wij trouwe leveranciers die ons nu ook kunnen bedienen, we hebben de tenten die we nodig hebben. Maar het is niet zoals voor corona." Waar leveranciers vroeger tien festivals deden, doen zij nu wegens krapte maar vijf, ziet Murray. "Wat ik hoor van leveranciers is dat die wel puzzelen van: wanneer komt materiaal vrij van vaccinatielocaties, van asielopvang."

Gevuld

Pinkpop kan niet "in hetzelfde tempo als vroeger" worden opgebouwd en afgebroken, vertelt Murray, omdat er minder mensen kunnen helpen. "Maar Pinkpop draait ook op mensen die het er het echt bij doen, naast hun werk. Daar zijn we heel dankbaar voor. Dus wij krijgen onze teams wel goed gevuld. We merken het vooral bij die leveranciers."

Dat beaamt Paaspop-directeur Peter Sanders. "Het is een probleem bij sommige toeleveranciers." Paaspop heeft geen last gehad van personeelstekorten of een gebrek aan materialen, zegt Sanders. "Wij zitten in het voorseizoen, dus het is niet zoals in juni of juli." Wel is dit "het jaar geweest van de grote prijsstijgingen", zegt de directeur. "Deels door inflatie, de lonen zijn omhoog gegaan." De festivalbaas hoopt dat de prijzen volgend jaar minder hard stijgen. Qua opbouw vond Sanders het "een geoliede machine", omdat dit het tweede jaar sinds de coronapandemie is dat ze weer van start kunnen gaan. "Alles ging soepeler dan vorig jaar."

Zonnestralen

De zegsmannen hebben een goed gevoel over dit festivalseizoen, laten ze weten. "We gaan met een deel van team naar Paaspop", zegt Murray, "dat doen we altijd. Ik denk dat iedereen met de eerste zonnestralen deze week een sprongetje maakt van: we gaan weer beginnen. Over iets meer dan een maand beginnen wij met opbouwen, dat gaan we met veel vreugde tegemoet." Dat kan Sanders beamen. "Ik heb er heel veel zin in, het ziet er weer waanzinnig uit."

Door: ANP

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.