Bedenker van populaire bordspel Catan overleden

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Klaus Teuber, de bedenker van het populaire bordspel Catan, is op 70-jarige leeftijd gestorven. De Duitser was ernstig ziek en is na een kort ziekbed overleden. Dat meldt Kosmos, de uitgeverij van het Duitstalige spel.

Teuber wordt door Kosmos omschreven als een "geweldige spelontwerper" die met zijn "vele bekroonde spellen miljoenen mensen wereldwijd in meer dan veertig landen heeft geënthousiasmeerd". Zijn bekendste spel is Catan uit 1995, dat vanwege het ongekende succes ook uitbreidingssets en een onlineversie kreeg.

Populair

Catan werd in 1999 uitgeroepen tot speelgoed van het jaar en wordt nog altijd veel gespeeld, ook in Nederland. Spelers proberen het eiland Catan in te nemen en verzamelen punten door bijvoorbeeld dorpen en steden te bouwen. Wie als eerste tien punten heeft vergaard, wint het spel.

Kolonisten

Het gezelschapsspel werd aanvankelijk uitgebracht als De kolonisten van Catan, maar de naam werd in 2014 gewijzigd. De Nederlandse uitgever 999 Games ontkende in 2018 dat dit was vanwege klachten over het woord kolonisten, na berichtgeving in diverse media. De wereldwijde naamswijziging kwam volgens 999 Games voort uit de behoefte om "het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen".

Door: ANP